Krav om veglys på alle motorveger

Vegdirektoratet har satt krav om vegbelysning på alle motorveger. Unntak vil ikke bli gitt, verken på egne eller Ny Veiers prosjekter.e

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
12. juni 2017 - 14:48

Alle nye motorvegstrekninger skal utstyres med veglys. Dette er Vegdirektoratets konklusjon etter en bred høring hvor fordelene med veglys er veid mot besparelsene ved bygge uten belysning.

Hensynet til trafikksikkerhet har veid tyngst. Motorveger er svært trafikksikre, og belysning er et bidrag til det høye sikkerhetsnivået.

- Vi arbeider for at ingen skal dø eller komme hardt til skade på vegene. Vi har kommet langt når det gjelder å redusere alvorlige skader på vegene i Norge. For å komme videre ned med antall drepte og skadde, blir alle tiltak viktige, sier direktør Bjørne Grimsrud i Vegdirektoratet.

I tillegg til å bidra til trafikksikkerhet, har vegbelysning noe å si for kjørekomforten. Det er anstrengende å kjøre i høy hastighet på vei uten veglys og møte kjørelys fra biler som kommer imot.

I et høringsutkast til Vegvesenets håndbok om veg- og gateutforming ble det foreslått at nye motorveier med moderat trafikk kan bygges uten vegbelysning med unntak for kryssområder og tunneler. Norge er av få land som har et slikt krav. Reaksjonene på å ta bort vegbelysning var blandet.

Vegselskapet Nye Veier AS og Vegvesenet for OPS-prosjektet Rv 3/rv 25 Ommangsvollen – Grundset  har søkt om å bygge motorveg uten belysning. Kravet om belysning på nye motorvegstrekninger blir nå stående i Vegvesenets håndbok, og søknadene blir avslått.

 

Og Nye Veier, som har fått pepper fra en hel landsdel etter at de foreslo å bygge ny E18 Tvedestrand - Arendal uten vegbelsyning, sier de ikke tar det så tungt.

-Faktisk hadde vi allerede bestemt oss for å bygge E18 mellom Tvedestrand og Arendal med veglys uansett. Av sikkerhetshensyn, sier utbyggingsdirektør Magne Ramlo i Nye Veier AS til Agderpsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.