KARRIEREUTDANNING

Krangler om NTNU-kvalitet

Dag Yngve Dahle
20. mai 2009 - 09:00

Universitetsavisa, som gis ut ved NTNU, er ikke nådig mot studiekvaliteten på humaniora og samfunnsfag ved universitetet.

I en fersk kommentar avleverer avisas konstituerte redaktør Tore Oksholen denne bredsida:

Glideflukt

"I dag er det slik at flere institutt ved HF- og SVT-fakultetene ikke ser seg råd til å tilby skriftlige eksamener eller kreve innlevering av semesteroppgaver. Enkelte fag er inne i en kvalitetsmessig glideflukt, og har sunket under kritisk høyde."

Han mener kvaliteten vil lide når regjeringen etablerer 3800 nye studieplasser til høsten.

Som eksempel bruker han Sara Underland Mjelva, studentrepresentant i NTNUs styre, som klarte å avlegge tre mindre flervalgseksamener (multiple choice-eksamener med ferdige svaralternativer) i psykologi Tok tre eksamener uten forberedelser eller vært på forelesninger.

Vinnerfagene ved NTNU

Billigsalg

Slik er redaktørens oppsummering: "Studiepoeng kommer allerede på billigsalg: På Dragvoll fås de til prisen av en bussbillett."

Siden etableringen av NTNU har det vært et markant skille mellom sivilingeniørmiljøene på Gløshaugen og de opprinnelige universitetsmiljøene på Dragvoll.

Kommentaren i Universitetsavisa sier én ting: Denne striden er ingen myte.

Her stryker flest

Tynt grunnlag

Jan Morten Dyrstad, dekan ved NTNUs fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, er ikke nådig mot avisa.

Jan Morten Dyrstad, dekan ved NTNUs fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse.
Jan Morten Dyrstad. Gorm Kallestad / NTNU
– Jeg reagerer på at Oksholen ikke baserer så sterke påstander på fakta. Å bruke en enkelt students resultater er et alt for tynt og snevert grunnlag. Det går ikke an å synse i vei på denne måten. Han må belegge synspunktene med et bredere faktagrunnlag, sier Jan Morten Dyrstad, dekan ved NTNUs Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse.

– Jeg hadde forventet et annet nivå fra Universitetsavisa, sier han.

Universitetene faller på ranking

Han legger til:

Uheldig

– Vi har ingen dokumentasjon på at Kvalitetsreformen har gått ut over studiekvaliteten. For å kunne fastslå det, må vi ha fakta på bordet. Og det har vi per i dag ikke, sier dekanen.

Han erkjenner dog at flervalgseksamener ikke er heldig.

– Jeg synes det er uheldig at man bruker multiple choice-spørreskjemaer som eneste vurderingsform. Det brukes i ti delemner ved Psykologisk institutt og i et såkalt perspektivemne ved et annet institutt hos oss, sier Dyrstad.

Tok tre eksamener uten forberedelser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.