INDUSTRI

Krangler med EU om CO2-rensing

KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene.
KAN SNU: Haga varsler en full gjennomgang av kraftsituasjonen i Midt-Norge for å slippe å bruke de mobile gasskraftverkene. Bilde: Jannicke Nilsen

Regjeringen vil iløpet av veldig kort tid notifisere CO 2-renseanlegget på Kårstø overfor Efta-landenes kontrollorgan Esa, som kontrollerer at Norge følger EØS-avtalen mellom EU og Norge.

Ikke enkelt

Men å få godkjent anlegget er ikke bare bare. Problemet er hovedregelen i EØS-avtalen om forbud mot konkurransevridende statsstøtte, skriver Dagens Næringsliv.

Testanlegget på Mongstad skal ha opptil 80 prosent statlige bidrag, og det kan bli vel så vanskelig å få godkjent Kårstø-anlegget som skal statsfinansieres med 100 prosent.

Kan ta tid

Haga sier til Dagens Næringsliv at det helt klart er en utfordring å få godkjent Kårstø med full statlig finansiering - spesielt siden Esa syntes 80 prosent ved Mongstad var problematisk nok.

Esa er heller ikke kjent for å ha spesielt rask behandlingstid: Dersom Esa finner ut at de må gå til såkalte formelle undersøkelser rundt saken, vil saksbehandlingstiden være på inntil 18 måneder.

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.