KRAFT

Kraftstriden i Hardanger: – Ja takk, begge deler

Mona Sprenger
11. aug. 2010 - 07:12

Regjeringen vil sette i gang en ny vurdering av sjøkabel for kraftoverføring gjennom Hardanger. Konsesjonene som ble gitt 2. juli ligger derimot fast, og anleggsarbeidet videresføres ved at de fysiske inngrepene som er felles for luftspenn og sjøkabel gjennomføres først.

– Har en jobb å gjøre

– Dette er positivt selvsagt, men litt; ja, takk begge deler. Jeg hadde ønsket at hele prosjektet hadde blitt utsatt, sier ordførar i Ulvik Herad, Mona Haugland Hellesnes. Hun føler seg derimot litt bedre i dag enn 2. juni, da regjeringen sa ja til den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger.

– Dette er positivt selvsagt, men litt; ja, takk begge deler. Jeg hadde ønsket at hele prosjektet hadde blitt utsatt, sier ordførar i Ulvik Herad, Mona Haugland Hellesnes. Hun føler seg derimot litt bedre i dag enn 2. juni, da regjeringen sa ja til den omstridte kraftlinjen gjennom Hardanger. HÅPET PÅ UTSETTELSE: Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes (V). Aas, Erlend

– Men helt i mål er vi ikke. Jeg ser at her har vi en jobb å gjøre, for å få en bedre løsning.

Ordfører Jan Ivar Rødland (Ap) i Granvin er mer fornøyd:

– Dette er spennende og interessant. Jeg opplever at vi har blitt hørt og at vi har fått en mulighet.

Bakgrunn: Slaget om Hardanger

Konsesjonen opprettholdes

Uavhengige eksperter skal gjennomgå de forsyningsmessige sidene ved en sjøkabel på kort og lang sikt innen 1. februar 2011.

– Dette er en ganske elegant måte å gjøre det på. Vi kan gjøre en uavhengig vurdering av sjøkabelalternativet uten å forsinke jobbingen med kraftlinjen Sima-Samnanger. Kraftsituasjonen i Bergen er kritisk og vanskelig. Nå endres ikke tidsfristene, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på en pressekonferanse. Og han fikk støtte fra statsministeren:

– Dette er en klok og god beslutning. Det haster med å sikre strømforsyningen til Bergen, mener Jens Stoltenberg.

– Godt forarbeid

Stolteberg og Riis-Johansen mener at det har blitt gjort en grundig forarbeid i forkant av klarsignalet for kraftlinjen Sima-Samanger:

– Vi har brukt fem år på denne prosessen og mener at vi har et godt beslutningsgrunnlag. I sommeren har det kommet et unisont krav om en uavhengig gjennomgang. Det tar vi nå på alvor, sier Stolteberg.

Statsministerne vil ikke svare på hva som må til, for at regjeringen skal velge sjøkabel fremfor kraftlinjen.

– Det vil vi ikke spekulere i. Utganspunktet er at konsesjonene ligger fast. Vi må først se hva som kommer ut av gjennomgangen, sa han.

Les også: Derfor er kabel ikke et alternativ

Og: Ny kabelteknologi ikke klar for Hardanger

Høyere strømpris

Statsministeren understreket at et sjøkabelalternativ ikke bare er et teknisk spørsmål.

– Selv om vi kan legge kabelen, er et politisk spørsmål om forsyningssikkerheten til Bergen vil bli god nok. Kan vi leve med en viss usikkerhet, sier Stolteberg.

– Det vil også ta lenger tid å få på plass en sjøkabel. Mens vi venter må vi sette inn andre tiltak som innkjøp av mobile gasskraftverk, høyere strømpris i Bergen, ikke kraft til nye bedrifter og restriksjoner på bruk av strøm. Det er også et politisk spørsmål hvor mye vi er villig til å betale for en sjøkabel, som vil gi en høyere strømpris.

Utenfor Statnetts mandat

Statnetts konserdirektør Håkon Borgen synes det er positivt at nye fagmiljøer skal gå inn og gjøre en vurdering av en sjøkabelløsning.

– Et sjøkabel alternativ vil bli så kostbart at det ligger utenfor vårt mandat, sier Borgen. Statnett mener at en sjøkabel vil gi en merkostnad på tre milliarder norske kroner.

Les også: – Kan ikke gamble med forsyningssikkerheten

Fortsatt bråk

– Vi er først og fremst opptatt av gjennomgangen av en sjøkabel. Like viktig som å se på det tekniske er å se forsyningen til regionene i et bredere perspektiv. Langsiktig tenkning rundt forsyningen og kostnadssituasjonen bør være med, sier Mona Haugland Hellesnes:

I tillegg til en ny utredning inviterer regjeringen Hardangerkommunene til en dialog om den endelige utformingen av den vedtatt traseen. Den dialogen er ikke Haugland Hellesnes særlig interessert i å delta i.

Og statminister Jens Stolteberg forventer heller ikke at det skal bli ro i denne saken nå.

– Det er jeg 100 prosent sikker på at det ikke blir.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.