KRAFT

– Kraftselskapene har ikke kontroll

Øyvind LieØyvind Lie
29. des. 2010 - 08:17

Spesialrådgiver Are Tomasgard i LO-forbundet Industri Energi advarer mot strømkrise hele 2011 og vinteren 2012.

“Lite snø i fjellene kan føre til at det kan bli vanskelig å fylle opp igjen magasinene selv med normale nedbørsmengder i sommerhalvåret. Krafteksport til utlandet også neste høst kan forverre situasjonen og gi oss ekstreme strømpriser den tredje vinteren på rad”, skriver han i et innlegg på Industri Energis nettside.

Les også: Ordfører frykter rasjonering

Dårlig oversikt

Han mener at flere kraftkabler til utlandet kan bidra til vedvarende høye strømpriser.

“Vi hører at kraftbransjen sier at det ikke vil skje, men i følge kraftbransjen sine uttalelser så sent som i oktober, så skulle vi heller ikke få den strømpriskrisen vi opplever i Norge nå i vinter. Heller ikke krisen i fjor vinter klarte kraftbransjen å forutse”, skriver Tomasgard.

“Erfaring viser at det er liten grunn til å lytte til kraftbransjen når det gjelder fremtidig utvikling av strømprisene”, konkluderer han.

Les også: Vil begrense utbytte på strøm

- Ikke manipulering

Men Tomasgard har ingen tro på at de høye strømprisene kommer av bevisst manipulering fra kraftselskapenes side.

“Jeg tror det er så enkel at kraftselskapene ikke har kontroll på hva de holder på med, noe som bevises av at de gang etter gang ikke klarer å se hva som kommer til å skje med strømprisene bare noen få måneder frem i tid”, skriver han.

Dersom det var kontrollert og bevisst kjøring for å øke egne inntekter ved å påføre norske strømkunder høye strømpriser, ville det ifølge Tomasgard være svært alvorlig.

“Men en slik situasjon har jeg ingen tro på at kraftselskapene vil sette verken seg selv, regjering og storting, eller sine kunder i”, skriver Tomasgard.

Statkraft har avvist at norske kraftprodusenter tappet ned magasinene for mye tidligere i høst før vinterkulda satte inn.

Les også: Nekter å oppgi pris for reservekraften

Les også: – Slutt å ta overpris

Les også: – Må få ta seg betalt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.