KRAFT

– Kraftkablene gir lavere strømpris

Øyvind LieØyvind Lie
10. jan. 2011 - 12:16

Og enda flere utenlandskabler i dagens situasjon ville gitt enda billigere strøm.

– Situasjonen er at vi i øyeblikket ville hatt en bedre markedssituasjon i Norden hvis vi hadde hatt flere kabler, sier Energi Norges kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen.

Han viser til at det de siste 14 dagene ikke har vært en eneste time hvor Norge har eksportert strøm.

– Dette er helt ekstraordinært, sier Pladsen.

Les også: Statnett ønsker flere utredermiljøer

Strømflyten snur

I en normalsituasjon vil kraftflyten på utenlandskablene snu minst to ganger i døgnet. På dagtid eksporteres det vanligvis kraft fra Norge, mens vi importerer om natten. Det kommer av at strømmen på kontinentet er vesentlig dyrere om dagen enn om natten, fordi de mange kull- og kjernekraftverkene er langt mindre fleksible enn den norske vannkraften.

Men i perioder hvor Norge har energiunderskudd, importeres det strøm gjennom hele døgnet. Det var i fjor tre slike perioder. Den første kom i februar, da det var ekstremt kaldt. Den andre kom i april. Den tredje kom i romjulen.

Les også: – Er ikke i lomma på kraftselskapene

– Demper prisen

Ifølge Pladsen har den store strømimporten hatt en prisdempende effekt.

– Prisen i Norge ligger nå høyere enn i Nord-Europa. Hadde vi i dagens situasjon hatt mindre importkapasitet, ville prisforskjellene vært enda større. Det motsvarende resonnementet gjelder selvsagt også – med flere kabler ville prisene vært lavere enn de er akkurat nå, sier han.

– I mer balanserte markedssituasjoner gir ikke kablene noe videre utslag på prisene, men i øyeblikket bidrar de altså til å unngå enda høyere priser i Norge, sier Pladsen videre.

Les også: – Nye kabler presser strømprisen

– Liten priseffekt

Ifølge en rapport fra Econ Pöyry og Thema Consulting Group kan en kabel til kontinentet på 1.400 MW i et normalt år øke kraftprisen i Norge med 0,5-1 øre/kWh.

– Priseffektene av en ny kabel er relativt små. Den rådende balansen mellom tilbud og etterspørsel i Norge og Norden betyr langt mer for prisbevegelsene, sier Pladsen.

Les også: Kritisk til krisevarsel

– Ekstra forsikring

Spesialrådgiver Are Tomasgard i LO-forbundet Industri Energi mener imidlertid at rapporten inneholder mange usikkerhetsmomenter, og at prispåvirkningen kan bli høyere.

– Det er ikke bare skivebom, han skyter i feil retning. Fjorårets situasjon med kulde og tørke belyser hvor viktig kablene er som en ekstra forsikring for vår hjemlige forsyningssikkerhet, noe Tomasgaard suverent overser, sier Pladsen.

Les også: – Kraftselskapene har ikke kontroll

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.