OLJE OG GASS

Kraftig fall i gassetterspørselen i EU

AU RESTAURANT: Både europeiske husholdninger og små, kommersielle foretak som eksempelvis restauranter, bruker mindre gassenergi, melder Eurogas.
AU RESTAURANT: Både europeiske husholdninger og små, kommersielle foretak som eksempelvis restauranter, bruker mindre gassenergi, melder Eurogas. Bilde: Statoil
Steinar Arneson
22. nov. 2011 - 13:59

Det er europeiske husholdninger og forretningsforetak som har kuttet ned på gassforbruket. I tillegg har kraftsektoren foretrukket subsidiert kull fremfor gass, skriver Eurogas.

Mildt vær

Ifølge estimatene fra den europeiske bransjeorganisasjonen for gasselskapene i EU, tilsvarer den reduserte etterspørselen rundt 25 BCM, eller 270 TWh energi, sammenlignet med samme periode i 2010.

Den viktigste driveren for nedgangen i forbruket var det gjennomgående milde været, sammenlignet med uvanlig kaldt vær tidlig i 2010.

På årsbasis tilsvarer en svikt på dette nivået om lag 50 BCM, eller et halvt års norsk gasseksport.

Husholdningene

Det er spesielt i husholdningsmarkedet og i kommersiell sektor at forbruket har falt.

Nedgangen i gassbehov så langt i år har vært mest markant i land der behovet for oppvarming utgjør en stor andel av gassetterspørselen, spesielt i de nordiske landene og i Nord-Europa.

I tillegg har markedsforholdene favoriserte kull som føde i kraftsektoren, skriver Eurogas.

Ligger flatt

I industrisektoren har forbruket imidlertid ligget flatt sammenlignet med 2010. Men ser vi 2011 under ett, er det ventet at gassforbruket vil være lavere sammenlignet med 2010.

Gitt den usedvanlig kalde fyringssesongen i hele 2010, det kaldeste året i vestlige og nordlige Europa siden 1996, tyder foreløpige anslag på en samlet reduksjon på mellom fem til sju prosent sammenlignet med fjoråret.

Det vil i såfall i praksis tilsvare et årlig forbruk i 2011 på 460 milliarder standard kubikkmeter (Sm3), eller rundt 5100 TWh gassenergi. Det betyr at forbruket kan falle tilbake til nivået under finanskriseåret 2009.

Vil øke igjen

Over tid venter imidlertid Eurogas at etterspørselen i hele EU-regionen vil øke.

Kombinasjonen av effektiv og velprøvd gassteknologi og en miljøvennlig energibærer, gjør at organisasjonen venter at gass vil fortsette å spille en nøkkelrolle i en realistisk energi- og klimapolitikk i EU, heter det.

Les også: Statoil selger for ni milliarder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.