KRAFT

– Krafteksport øker CO2-utslippene

ØKTE UTSLIPP: På kort sikt øker  CO2-utslippene når det bygges utenlandskabler, sier Hydros energidirektør Arvid Moss.
ØKTE UTSLIPP: På kort sikt øker CO2-utslippene når det bygges utenlandskabler, sier Hydros energidirektør Arvid Moss. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
8. apr. 2011 - 12:16

WIEN: Kraftkabler til utlandet ble et viktig spørsmål på Energi Norges vinterkonferanse i Wien.

– Gitt økende overskudd er det fornuftig å bygge ut utenlandskabler for å unngå kollaps på kraftmarkedet. Men når jeg utfordrer om klimaeffektene er det fordi det er kullkraft som blir pumpet tilbake til Norge på nattetid, sa Moss under paneldebatten.Billig om natta

Om natta er kraftprisen på kontinentet svært lav på grunn av alle kullkraft- og kjernekraftverkene som er dyre å stenge ned kun for en natt. I Norge er kraftprisen om natta nesten like høy som om dagen, fordi vannkraftsystemet er så fleksibelt at vann enkelt kan holdes tilbake i magasinene. Mye av kraften som vi importerer om natta, er derfor kullkraft.

Statnetts administrerende direktør Auke Lont reagerte på Hydro-direktørens utsagn.

– Kablene har en direkte klimaeffekt ved at man kan balansere vindkraften på kontinentet og fase ut kullkraft, sa Lont.

Han understreket også at kablene er viktige for Norges forsyningssikkerhet.LANG SIKT: På lang sikt vil kabler og krafteksport redusere CO2-utslippene på kontinentet, mener Statnett-sjef Auke Lont (t.h) og Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen.
LANG SIKT: På lang sikt vil kabler og krafteksport redusere CO2-utslippene på kontinentet, mener Statnett-sjef Auke Lont (t.h) og Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Øyvind Lie

– Bra på lang sikt

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen sa seg enig med Lont. Han medga at det Moss sa, er riktig sett i et kort perspektiv.

– Men når man ser på det som teknisk system, fjerner man ett kullkraftverk av gangen og bidrar til at de kullkraftverkene som eksisterer, faktisk blir brukt, sa Statkraft-sjefen.Ville nyansere

Overfor Teknisk Ukeblad understreker Moss at han er enig med Rynning-Tønnesen i at kablene på lang sikt vil føre til at kullkraftverk legges ned.

– Over tid tror jeg det. Jeg ville bare påpeke at man skal være forsiktig med argumentasjonen. Men det er klart at det har en positiv verdi over tid hvis norsk fornybar energi erstatter annen fossil energi, sier Moss.

Til etteretning

- Er markedet for grønne sertifikater en god idé?

-Jeg tar til etterretning at det er der. Jeg kan ikke mene så veldig mye om det nå. Det er en avtale der, og det forholder vi oss til.

- Men er markedet et godt tiltak?

- Skal vi oppfylle fornybardirektivet er det et virkemiddel. Nå sitter de og forhandler, og det er opplagt at Norge må ta på seg forpliktelser der, sier Moss.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.