Gassco-direktør Brian Bjordal sier at investeringene er så store at det ikke er mulig å gjennomføre på vanlig kommersielt grunnlag.
Mandag leverte Gassco og Gassnova en rapport til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) om mulighetene for bedre energiutnyttelse mellom aktørene på Kårstø.
Utslippskutt mulig
Hovedkonklusjonen er at det finnes flere tekniske løsninger som vil bidra til betydelig reduksjon av CO2-utslippene.
Energi og damp fra gasskraftverket kan for eksempel benyttes i behandlingen av gass i prosessanlegget. Tanken er å redusere det totale CO2-utslippet fra anleggene.
Kostbart
Løsningene medfører imidlertid store tilleggsinvesteringer. Kostnadene til nye komponenter og ombygginger er større enn for et fangstanlegg for CO2 fra gasskraftverket alene.
Ifølge Stavanger Aftenblad vil det koste rundt 15 milliarder kroner å bygge et CO2-fangstanlegg, og ytterligere 8 milliarder kroner for å fange utslippene fra kompressorene som trykker gassen ut til Europa.
I rapporten poengteres det likevel at tiltakskostnader per tonn redusert CO2 er lavere i integrasjonsløsningene enn for CO2-fangst fra gasskraftverket alene.
Stor usikkerhet
Gassco og Gassnova påpeker at det er en rekke usikkerhetsfaktorer forbundet med beregningene de har gjort. Det gjelder for eksempel driftsmønster for gasskraftverket og framtidig utnyttelse av prosessanlegget.
Bjordal sier til Stavanger Aftenblad at usikkerheten på anslagene er pluss/minus 50 prosent.
– Sløsing
Med utgangspunkt i rapporten vil regjeringen nå vurdere videre oppfølging av CO2-håndtering på Kårstø.
Fremskrittspartiet advarer mot å gå videre:
– Går regjeringen videre i en prosess med CO2-rensing på Kårstø nå, er det sløsing med skattebetalernes penger. Prestisjen overgår realismen i dette prosjektet, og det er ingen tjent med, sier energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i Frp.