OLJE OG GASS

Korter ned riggtiden

FIRE DELER: Selve enheten er satt sammen av fire enheter som til sammen blir 12 meter når de skal ned i borehullet.
FIRE DELER: Selve enheten er satt sammen av fire enheter som til sammen blir 12 meter når de skal ned i borehullet. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
7. juni 2010 - 12:57

HOUSTON: Halliburton (tidl. Sperry Drilling) har utviklet et verktøy som kan ta prøver av hydrokarboner i letebrønner mens det bores. Systemet er utviklet i Houston, men ble for første gang testet og kvalifisert under boring av Blåbær-prospektet for BG Norge på norsk sokkel.

Boringen ble gjennomført med Bredford Dolphin tilhørende Fred. Olsen Energy.

Boringen ble gjennomført med Bredford Dolphin tilhørende Fred. Olsen Energy. 1 LITER: Avhengig av størrelsen på boreverktøyet kan det ha fire eller seks prober som hver kan inneholde en liter. Anders J. Steensen



Ble bekreftet

Verktøyet GeoTap IDS kan redusere letekostnadene betydelig. Normal prosedyre er å bore en brønn. Deretter trekkes borestrengen tilbake. Så renskes borehullet og så foretas selve prøvetakingen i brønnen. Dette er operasjoner som kan ta flere dager. Med en riggleie på tre millioner kroner dagen løper kostnadene fort.

Med GeoTap er det ikke nødvending å følge de vanlige prosedyrene for prøvetaking. I stedet tas det prøver mens det bores. For å verifisere at resultatene med GeoTap IDS var riktige, ble det også tatt prøver etter tradisjonell metode. Det var ingen signifikante forskjeller.



12 meter lang

Halliburton har utviklet verktøyet i fire forskjellige enheter, som alle sammen monteres bak borekronen. Det er en termineringsenhet som står nærmest borekronen, deretter selve prøvetakeren, pumpe for å ta prøver og øverst en enhet med fire prober som hver kan inneholde en liter med væske fra reservoaret.

Hver enhet er rundt tre meter lange, mens hele sammenstillingen er 12 meter lang. Verktøyet kan brukes både for leteboring og til boring av produksjonsbrønner. For horisontale brønner kan verktøyet gi gode indikasjoner på hvilke soner som kan inneholde hydrokarboner og dreneres.

MUNNSTYKKET: Selve prøvetakeren går hydraulisk ut fra verkøyet GeoTap IDS nærmest som et munnstykke og suger seg fast i formasjonene. Anders J. Steensen

Stenger ute boreslam

Det er mye avansert teknologi knyttet til GeoTap IDS. Det styres elektronisk, mens selve drivmekanismen i pumpa for prøvetaking drives av boreslammet. Selve prøvetakingshodet har en kraftig tredobbel membran som hindrer boreslam å strømme inn i prøven. Hydrokarbonene suges inn i prøvetakeren og sendes derfra til selve proben, hvor prøven på en liter lagres. Det kan tas fire prøver per gang,



Brønnlogging

Kombinert med prøvetakeren er GeoTap IDS utrustet med instrumenter som kan lese av fraksjoneringstrykk og poretrykk i formasjonene det bores i, såkalt brønnlogging. Dette gjøres i sann tid og gir boreoperatøren i samarbeid med geofysikerne gode muligheter til å styre borekronen og retningen på boret.



Mot høyere temperaturer

I dag er utstyret tilpasset brønner med normale temperatur- og trykkforhold. Halliburton arbeider med ny elektronikk som skal klare høyere temperaturer, opp til 220 grader celsius. Prosjektet går under navnet Prometeus og baser seg på bruk av hybridteknologi i stedet for standard kretskort. Bruk av hybridteknologi miniatyriseres store deler elektronikken, samtidig som elektronikken blir mer robust.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.