HOUSTON: Halliburton (tidl. Sperry Drilling) har utviklet et verktøy som kan ta prøver av hydrokarboner i letebrønner mens det bores. Systemet er utviklet i Houston, men ble for første gang testet og kvalifisert under boring av Blåbær-prospektet for BG Norge på norsk sokkel.
Boringen ble gjennomført med Bredford Dolphin tilhørende Fred. Olsen Energy.
Ble bekreftet
Verktøyet GeoTap IDS kan redusere letekostnadene betydelig. Normal prosedyre er å bore en brønn. Deretter trekkes borestrengen tilbake. Så renskes borehullet og så foretas selve prøvetakingen i brønnen. Dette er operasjoner som kan ta flere dager. Med en riggleie på tre millioner kroner dagen løper kostnadene fort.
Med GeoTap er det ikke nødvending å følge de vanlige prosedyrene for prøvetaking. I stedet tas det prøver mens det bores. For å verifisere at resultatene med GeoTap IDS var riktige, ble det også tatt prøver etter tradisjonell metode. Det var ingen signifikante forskjeller.
12 meter lang
Halliburton har utviklet verktøyet i fire forskjellige enheter, som alle sammen monteres bak borekronen. Det er en termineringsenhet som står nærmest borekronen, deretter selve prøvetakeren, pumpe for å ta prøver og øverst en enhet med fire prober som hver kan inneholde en liter med væske fra reservoaret.
Hver enhet er rundt tre meter lange, mens hele sammenstillingen er 12 meter lang. Verktøyet kan brukes både for leteboring og til boring av produksjonsbrønner. For horisontale brønner kan verktøyet gi gode indikasjoner på hvilke soner som kan inneholde hydrokarboner og dreneres.
Stenger ute boreslam
Det er mye avansert teknologi knyttet til GeoTap IDS. Det styres elektronisk, mens selve drivmekanismen i pumpa for prøvetaking drives av boreslammet. Selve prøvetakingshodet har en kraftig tredobbel membran som hindrer boreslam å strømme inn i prøven. Hydrokarbonene suges inn i prøvetakeren og sendes derfra til selve proben, hvor prøven på en liter lagres. Det kan tas fire prøver per gang,
Brønnlogging
Kombinert med prøvetakeren er GeoTap IDS utrustet med instrumenter som kan lese av fraksjoneringstrykk og poretrykk i formasjonene det bores i, såkalt brønnlogging. Dette gjøres i sann tid og gir boreoperatøren i samarbeid med geofysikerne gode muligheter til å styre borekronen og retningen på boret.
Mot høyere temperaturer
I dag er utstyret tilpasset brønner med normale temperatur- og trykkforhold. Halliburton arbeider med ny elektronikk som skal klare høyere temperaturer, opp til 220 grader celsius. Prosjektet går under navnet Prometeus og baser seg på bruk av hybridteknologi i stedet for standard kretskort. Bruk av hybridteknologi miniatyriseres store deler elektronikken, samtidig som elektronikken blir mer robust.