ANLEGGSBRANSJEN

Korona-tips: Å sikre en filtermaske mot virus, kan spare 2000 engangsmasker

Utstyrsleverandører går ut med oppskrift på alkoholdesinfisering av åndedrettsvern.

Ved å senke maske og filter i alkoholbaserte rensemidler, kan man sikre flergangs filtermasker mot virus.
Ved å senke maske og filter i alkoholbaserte rensemidler, kan man sikre flergangs filtermasker mot virus. Foto: Vestteknikk
27. mars 2020 - 10:33

På bygge- og anleggsplasser brukes masker for å beskytte arbeidere mot støv og gasser. Nå har en av de store leverandørene av slikt utstyr gått ut med en oppskrift på hvordan flerbruks filtermasker skal desinfiseres for å sikres mot virus.

Karoline Klatran. <i>Foto:  Skydda Norge</i>
Karoline Klatran. Foto:  Skydda Norge

Det kan bety mye i en situasjon der mange er bekymret for tilgangen på smittevernsutstyr, forklarer Karoline Klatran, fungerende daglig leder i Skydda Norge.

– Renser du gjenbrukbare filtermasker forsvarlig, kan disse brukes i inntil 18 måneder. Det tilsvarer mer enn 2000 engangsmasker, sier hun.

Tallet tar utgangspunkt i at korttidsmasker helst bør byttes ut fire ganger om dagen for å fungere som de skal som smittevern. I løpet av 18 måneder blir det et forbruk på 2160 korttidsmasker.

Les også

Vestland måler bæreevnen på 4000 km fylkesvei de neste to årene

Opplever stor pågang

Skydda er til vanlig en ledende leverandør av HMS-løsninger og personlig verneutstyr til industri-, olje- og byggenæringen. Tilgangen på engangsmasker er et tilbakevendende tema under den pågående koronakrisen, noe som gjør at HMS-selskapet opplever stor pågang og etterspørsel etter gjenbrukbare filtermasker. 

Slik sikrer du filtermasker mot virus

Framgangsmåten er laget for åndedrettsmasker fra Sundstrøm, men de fleste andre filtermasker vil sannsynligvis kunne renses på lignende måte.

  • Fjern forfilterholderen med forfilteret fra partikkelfilteret
  • Fjern partikkelfilteret fra masken eller filteradapteren.
  • Plasser masken, filter, forfilter, forfilterholder og filteradapter (hvis brukt) i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning (bruk vernehansker).
  • Delene må være nedsenket i etanolen i minst fem minutter.
  • Løft ut delene (husk å skifte vernehansker før du tar delene opp av desinfeksjonsmiddelet).
  • Rist ut etanolen.
  • La delene lufttørke i minst en time før neste bruk.
  • Vifteenhet og hodetopp kan sprayes og rengjøres med en løsning av 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol/etanoloppløsning.
  • Desinfiseringen kan gjentas så ofte som nødvendig.

– Det er veldig mange forespørsler om hel- og halvmasker nå. Dette er veldig bra ettersom gjenbrukbare masker og mekaniske P3R-filter kan desinfiseres flere ganger daglig og brukes i inntil 18 måneder, forklarer Klatran. 

De fleste flerbruks filtermasker har tilnærmet uendelig levetid så lenge de blir vedlikeholdt i henhold til bruksanvisning, mens filteret har varighet på inntil 18 måneders bruk gitt riktig vedlikehold, opplyser Skydda.

Vanligvis renses maskene med egne renseservietter. Men i forbindelse med Korona-utbruddet har Skydda nå sendt ut en oppskrift på hvordan maskene de selger, kan desinfiseres ved å senkes ned i alkoholbad for å sikre maskene mot virussmitte.

– Korrekt desinfiseringsprosedyre for smittevern er viktig for at produktet skal ha lang varighet, i tillegg til at det bidar til miljøbesparelse og reduserte kostnader, opplyser Klatran.

Forsøk som er gjennomført viser at å senke filtermasker av silikon ned i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning fører til at man dreper viruset effektivt, uten skadelige effekter på maskene.

Etter å ha vært nedsenket i 70% isopropylalkohol eller 60% etylalkohol / etanoloppløsning i 5 minutter 4 ganger om dagen i 18 måneder, fikk utstyret ingen defekter på ytelse eller effektivitet, bortsett fra at blekket bleknet fra filteretiketten.

MS Maud tilhører Hurtigrutens datterselskap HX. Det var 266 passasjerer og et mannskap på 131 da skipet fikk blackout i dansk farvann torsdag 21. desember.
Les også

Hurtigruteskip har problemer i Nordsjøen

Har laget instruksjonsvideo

Skydda Norge og samarbeidspartneren Vestteknikk i Stavanger, forhandler blant annet åndedrettsvern fra Sundstrøm, og Vestteknikk har også laget en informasjonsfilm om hvordan disse maskene kan desinfiseres.

Bård Kulseth. <i>Foto:  Skydda Norge</i>
Bård Kulseth. Foto:  Skydda Norge

Fremgangsmåten som vises i filmen nederst i denne artikkelen kan brukes på alle Sundstrøm hel- og halvmasker med filter, men Skyddas regionansvarlig for Østlandet, Bård Kulseth, sier til Veier24 at de fleste typer filtermasker vil kunne renses på lignende måte.

– De fleste slike filtermasker av gummi eller silikon er laget på samme måte som de Sundstrøm-maskene vi forhandler, og dermed skal de kunne renses på lignende vis. Er man usikker på hvordan man skal gå fram, bør man ta kontakt med forhandler eller produsent for å få råd om nøyaktig fremgangsmåte for den masken man har, oppfordrer Kulseth.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.