DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Korona-finansiert: Seks tunneler i Finnmark får hvitt lys

– Hadde det ikke vært for Vegvesenet, ville vi ikke hatt folk i arbeid siden midten av mars, sier daglig leder i Gagama Elektro.

Nordkapptunnelen er den lengste av tunnelene som får nye LED-lys.
Nordkapptunnelen er den lengste av tunnelene som får nye LED-lys. Foto: Google Maps
3. juni 2020 - 06:20

– Arbeidene er i full gang med utskifting av lys i Honningsvåg-tunnelen, Nordkapp-tunnelen, Sarnes-tunnelen, Stornes-tunnelen, og en mindre rassikringstunnel langs E69 mot Nordkapp, opplyser tunnelforvalter Jon Einar Strige i Statens vegvesen.

Også i Stallogargo-tunnelen på riksvei 94 ved Hammerfest skal lysene skiftes ut, og oppdragene er et av de mange korona-tiltakene som er satt i gang etter at Vegvesenet fikk sin tiltakspakke på 200 millioner kroner fra samferdselsdepartementet.

Oppdraget går ut på å bytte ut gammel armatur med nye LED-lys i de seks tunnelene.

Les også

Follobanen: Stengt to ganger på under et døgn – først vann, så brannalarm

Gir bedre trafikksikkerhet

– LED-lampene gir et hvitere lys hvor refleksene på det som rører seg i tunnelene vises bedre. Dette er veldig bra for trafikksikkerheten, sier Strige.

Arbeidene er allerede i gang i Sarnes- og Stornestunnelen. <i>Foto:  Gagama Elektro</i>
Arbeidene er allerede i gang i Sarnes- og Stornestunnelen. Foto:  Gagama Elektro

Det var etter hvert blitt en utfordring å drifte den opprinnelige tunnelbelysningen.

– Utfordringen med den gamle armaturen er blant annet at det er umulig å få tak i den typen lyspærer som skal være i de gamle lampene, forklarer Strige.

I tillegg er armaturen ødelagt av «tidens tann», forklarer Vegvesenets tunnelforvalter.

– Vi er derfor veldig glad for at vi fikk midler til å utbedre de gamle tunnelene som befinner seg på en strekning hvor det blant annet er mye turisttrafikk, sier han. 

E39 Bårdshaug bru i Orkanger.
Les også

Alvorlige skader på E39-bru – stengt med umiddelbar virkning

Får folk i jobb

En annen positiv effekt av Vegvesenets koronaoppdrag er at entreprenør Gagama Elektro AS har kunnet redusere tallet på permitterte ansatte. Av de 8-10 som jobber med å skifte ut tunnellys, er omtrent halvparten hentet tilbake fra permisjon som følge av akkurat dette oppdraget, forteller daglig leder Stig Gunnar Lyngmo i Gagama Elektro AS. Men dette er ikke det eneste veioppdraget som har bidratt til å holde hjulene i gang i firmaet.

– Alle de andre stedene hvor vi har oppdrag - blant annet alle offentlige bygninger - har vært stengt siden 13 mars, så det er Vegvesenet som har gjort at vi i det hele tatt har hatt folk i arbeid siden da, sier Lyngmo.

Les også

Tunnelen var ikke i forsvarlig stand da fire personer omkom i trafikkulykke i 2022

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.