Konstruksjonskunst i verdensklasse åpnet

Nylig åpnet Queensferry Crossing Bridge. Dette er ikke «bare en bru», dette er design-, ingeniør- og konstruksjonskunst i verdensklasse.

Redaksjonen Våre Veger
5. sep. 2017 - 12:35

Brua, som er ca 2,7 km lang og 210 meter høy, er Storbritannias høyeste og verdens lengste skråstagbru med tre tårn. Den blir umiddelbart en av Skottlands viktigste transportforbindelser.
Queensferry Crossing kommer til å avlaste den eksisterende brua Forth Road Bridge som opprinnelig ble konstruert for 11 millioner biler per år, men som nå har en over dobbelt så stor belastning årlig (24 millioner).Innovativ design

Det visuelt dominerende elementet ved Queensferry Crossing er bruas innovative kabeldesign. Måten dette er løst på gir den nødvendige stivheten og muliggjør smalere vegbane, samt slankere tårn.

37 000 kilometer kabler - nesten en hel gang rundt jorden - holder brua oppe. Kablene kan byttes ut, som en del av det normale renoveringsarbeidet, uten at man trenger å stenge den. Dette er en viktig funksjon for en så stor transportforbindelse.

 

Mer enn bare en bru

Rambølls har samarbeidet med Sweco og jobbet tett med hovedentreprenør FCBC og prosjekteier Transport Scotland.

Bruas design, forbedringer av det omkringliggende vegnettet og bruforbindelser,  samt integrering av intelligent motorvegteknologi har vært spennende utfordringer som har blitt løst på gode måter. For eksempel er avansert teknologi benyttet for å øke trafikksikkerheten og sikre trafikkflyt, så godt det lar seg gjøre.

Utseendet på brua er et resultat av en langvarig prosess som i stor grad tok hensyn til tilbakemeldinger fra lokalmiljøet og interessegrupper. Vegene vil bidra til avgjørende forbedring av hovedvegnettet øst i Skottland og minske negative effekter på miljøet, samt føre samfunnene tettere sammen.


Rambøll sin rolle

Tall og fakta om Queensferry Crossing Bridge
• Storbritannias høyeste bru og verdens lengste skråstagbru med tre tårn
• Brudesignet er resultatet av over 20,000 produksjonstegninger
• Brua er 210 meter over vannflaten
• Brudekket veier totalt 35 000 tonn, noe som tilsvarer 80 Boeing 747 fly

- Å arbeide på et prosjekt av denne skala og vekt er et privilegium. Vi har jobbet på Queensferry Crossing siden 2009, det har vært utfordrende og givende. Det har også gitt oss svært verdifull erfaring som hele Rambøll gruppen når kan benytte i sine lokale markeder, kommenterer designdirektør Peter Curran, Rambøll UK.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.