BYGG

Konkursras i byggenæringen

KONKURSRAS: Rekordmange selskaper i byggenæringen åpnet konkurs i første kvartal i år.
KONKURSRAS: Rekordmange selskaper i byggenæringen åpnet konkurs i første kvartal i år. Bilde: colourbox.com

Byggefesten kan nå være over.

142 byggefirmaer er tvunget til konkurs i første kvartal i år. Det er 31 prosent flere enn i samme kvartal i fjor, og nesten 59 prosent over snittet pr. kvartal de siste to årene, ifølge tall som Brønnøysundregistrene har utarbeidet for Aftenposten.

Fortsetter konkursmeldingene å ramle inn i samme tempo som i første kvartal, vil 2008 bli tidenes største konkursår i norsk byggenæring.

Fortsatt høy etterspørsel

– Vi merker helt klart at det er andre tider enn det var for ett år siden. Likevel er det slik at etterspørsel for boliger ligger langt over det vi produserer i dag. Behovet er 30 000 boliger, mens vi risikerer å ende opp med å produsere under 25 000 i år, sier Sverre A. Larssen, toppsjefen i Byggenæringens Landsforening til Aftenposten.

Larssen tror en eventuell nedgang i boligbyggingen bare blir midlertidig.

Ikke bekymret

– Bransjen har en del aktører som kun spekulerer i de gode tidene. Jeg tror det er de useriøse som forsvinner først, sier Larssen, som ikke er bekymret over konkurseksplosjonen.

Økte kostnader

Prisen for å bygge et en enebolig steg med 7,2 prosent fra februar i fjor til februar i år, viser tall fra SSB. Økningen i materialkostnader bidro mest.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.