BETONG

Konkurransetilsynet vurderer å stanse ØB Groups oppkjøp av Betongvarer

Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot ferdigbetong-selskapet ØB Groups oppkjøp av Betongvarer og har i dag varslet partene om dette. Tilsynet mener oppkjøpet vil føre til redusert lokal konkurranse og dermed høyere priser på ferdigbetong.

ØB Group og Betongvarer er de eneste leverandørene av ferdigbetong med betongverk i det lokale markedet, sier Konkurransetilsynet.
ØB Group og Betongvarer er de eneste leverandørene av ferdigbetong med betongverk i det lokale markedet, sier Konkurransetilsynet. Bilde: Kari Aakra/Medvind24.no
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
23. mars 2023 - 14:58

ØB Group er en del av NCG-konsernet, som har eierinteresser i en rekke betongverk for produksjon av ferdigbetong i Norge. ØB Group har betongverk blant annet i Odda, Ølensvåg og på Stord. Betongvarer er en liten lokal aktør med et betongverk i Dimmelsvik i Kvinnherad.

De to største aktørene

Oppkjøpet involverer de to største og nærmeste konkurrentene i det lokale ferdigbetongmarkedet.

– ØB Group og Betongvarer er de to klart største aktørene i det lokale markedet, og de møter i liten grad konkurranse fra andre aktører, sier prosjektleder Hanne L. Falkanger.

Transportkostnadene for å frakte ferdigbetong er høye. ØB Group og Betongvarer er de eneste leverandørene av ferdigbetong med betongverk i det lokale markedet. Andre aktører har en betydelig ulempe i forhold til partene i dette lokale markedet, noen i form av lengre avstand, andre fordi de må ta ferge.

Kan føre til økte priser

– Vi frykter at kundene i det lokale markedet i svært begrenset grad vil ha alternative leverandører å sette opp mot hverandre etter oppkjøpet. Redusert konkurranse kan føre til økte priser for kunder som etterspør ferdigbetong, sier nestleder Marita Mæland Skjæveland. 

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak. Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken. 

Frist for endelig vedtak er 10. mai 2023.

Danmark kommer nå med den største utlysningen av nye havvindområder noensinne. Totalt vil de bygge ut seks nye parker på minimum 1 GW hver.
Les også

Skal bygge seks havvindparker: – Største danske utlysning noensinne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.