FORSVAR

Dette blir de første ikke-norske skipene som utrustes med NSM-missilet

Kongsberg med ny milliardavtale.

KD Maharaja Lela ble sjøsatt 24. august 2017, faktisk før skjema.
KD Maharaja Lela ble sjøsatt 24. august 2017, faktisk før skjema. Bilde: Den malaysiske marine
18. apr. 2018 - 08:09

Kongsberg skal levere NSM-missiler til seks nye malaysiske fregatter.

Kontrakten er verdt 124 millioner euro, cirka 1,2 milliarder kroner, og ble inngått onsdag på forsvarsmessa DSA i Kuala Lumpur.

Kontraktsignering i Kuala Lumpur. <i>Foto:  Kongsberg</i>
Kontraktsignering i Kuala Lumpur. Foto:  Kongsberg

– Her leverer vi en sentral sjømålskapasitet til den malaysiske marine. Det viser igjen hvor sterk posisjon NSM har. Det vi tar fram i Norge med norske krav er det som etterspørres i det internasjonale markedet, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, til Teknisk Ukeblad.

Den malaysiske marinen er i ferd med å moderniseres. I spissen for dette er seks nye såkalte «Littoral combat ship» (LCS). Det første skipet, «Maharaja Lela», ble sjøsatt i august i fjor.

Fransk design

Dette er en kontrakt som ikke kommer spesielt overraskende. Allerede for tre år siden ble det inngått en avtale med verftet om såkalt skipsfast utstyr knyttet til NSM. Med andre ord det som måtte integreres under byggingen av skipet, som strømforsyning, andre kabler og såkalt missilboks som kommuniserer med missilet mens det sitter i utskytingskassa.

Etter dette har det egentlig bare vært et spørsmål om tid før Malaysia skulle bestille selve missilene og utskytingskassene («launchere»).

Gowind 2500 fra Naval Group, den egyptiske korvetten «El Fateh». <i>Foto:  Wikimedia commons</i>
Gowind 2500 fra Naval Group, den egyptiske korvetten «El Fateh». Foto:  Wikimedia commons

NSM vil dekkmonteres og integreres inn i skipets SETIS kommando- og kontroll levert av Naval Group, det franske selskapet tidligere kjent som DCNS og som også står bak skipsdesignet.

De malaysiske LCS-ene er basert på franske korvetter i Gowind-klassen, men de er noe større og mer «stealthy». Altså at det er gjort grep for å redusere infrarød, magnetisk, akustisk og radar-signatur. Deplasementet er 3.100 tonn, lengden er 111 meter.

Boustead Naval Shipyard (BNS) i Lumut, cirka 100 kilometer nord for Kuala Lumpur, bygger skipene. Samtlige seks fregatter i Maharaja Lela-klassen skal etter kontrakten være levert i 2023.

De første NMS-missilene skal leveres om tre år. De bygges ferdig i Norge og transporteres til Malaysia.

Tyskland og kanskje USA 

De malaysiske fregattene er de første ikke-norske skipene som skal ha kongsbergmissilet som fast bestykning.

Naval Strike Missile (NSM)

  • Har også blitt omtalt som Nytt/Norsk SjømålsMissil
  • Lengde med booster: 3,96 m
  • Høyde: 0,50 m
  • Bredde/vingespenn: 1,36 m
  • Utskytningsvekt: Ca. 410 kg
  • Flyvekt: Ca. 345 kg
  • Hastighet: Nær lydens hastighet
  • Rekkevidde: >100 nautiske mil
  • Minimumsdistanse: 3 km
  • Levetid: Minimum 20 år
  • Utviklingskontrakten ble undertegnet i desember 1996
  • Anskaffelseskontrakten ble undertegnet i juni 2007
  • Levert til sjøforsvarene i Norge og Polen

Missilsystemet er hovedbestykningen på de norske fregattene i Fridtjof Nansen-klassen og kystkorvettene i Skjold-klassen. Fra før er NSM eksportert til Polen, der det brukes til landbasert sjøforsvar.

I tillegg er våpenet valgt av Tyskland som sammen med Norge skal videreutvikle et felles missil, basert på NSM, som på sikt vil gi identiske missiler i begge lands sjøforsvar.

Tyskland skal handle missiler for minst ti milliarder kroner som gjenkjøp etter avtalen om felles anskaffelse av nye ubåter, 212 Common Design (CD) fra det tyske verftet thyssenkrupp Marine Systems (tkMS).

Det er Tysklands kommende seks multirollefregatter MKS 180 (Mehrzweckkampfschiff) som blir de første med å utstyres med NSM fra 2023. Også eksisterende tyske fregatter skal bytte ut Harpoon/Exocet med NSM.

NSM er også kandidat i den amerikanske konkurransen «Over The Horizon Weapon System» (OTH WS) der det er ventet en avgjørelse i nær framtid. Dette handler om at US Navy skal øke slagkraften på sine nye, såkalte «Littoral combat ship» (LCS) og neste generasjon fregatter med langtrekkende sjømålsmissiler.

USA testet NSM for fire år siden og skal gjøre det på nytt til sommeren - nå i rollen som kystartilleri, slik det også brukes til i Polen. Under Rimpac 2018 («Rim of the Pacific Exercise», verdens største marineøvelse) til sommeren skal U.S. Army Pacific (USARPAC) senke et skip med et NSM skutt fra land.

Land- og sjømål

På de nye malaysiske fregattene er så og si alt om bord er fransk, inkludert kampsystemer, sensorer og luftvern. At NSM har fått plass om bord, gir en viss indikasjon på hvor konkurransedyktige de norske missilene er. Fransk industri lager tross alt også sjømålsmissiler.

– Malaysia har gjort en evaluering og blant annet sett på testresultater fra Norge og Polen før det gjorde sitt valg. Det viser at NSM er det beste missilet på markedet i denne klassen, sier Lie.

NSM sjømålsmissil. Bilde: Kongsberg Group

Det avanserte kryssermissilet betegnes som «multi-mission» (land- og sjømål) og er ifølge Kongsberg det eneste femtegenerasjons presisjonsvåpenet med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil).

Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

NSM har adaptiv fluktbane over havet. Laseren som sitter i det stabiliserte hodet peker ned på sjøen og estimerer bølgehøyde slik at missilet kan fly like over overflaten selv i stor sjø, uten å havne i vannet.

Dette kombineres med den bildedannende IR-søkeren som gjør at NSM gjenkjenner og styrer seg inn mot riktig mål og deretter tilpasser brannrør («fuze»), treffpunkt og manøvrering/taktikk til det aktuelle målet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.