NAVAL STRIKE MISSILE

Her sjøsettes stealth-fregatten med norsk missilteknologi om bord

Første ikke-norske skip med missilet.

KD Maharaja Lela ble sjøsatt 24. august, før skjema.
KD Maharaja Lela ble sjøsatt 24. august, før skjema. (Bilde: Den malaysiske marine)

Første ikke-norske skip med missilet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ballonger, fyrverkeri, korps og overflyging med Sukhoi 30-kampfly: Sjøsettingen av det første av seks bestilte såkalte «Littoral combat ship» (LCS) er en milepæl i den pågående moderniseringen av den malaysiske marinen.

Men seremonien 24. august på Boustead Naval Shipyard (BNS) i Lumut, cirka 100 kilometer nord for Kuala Lumpur, er betydningfull også for norsk våpenindustri.

Fregatten «Maharaja Lela» er det første ikke-norske skipet som er tilrettelagt for å bære kongsbergmissilet Naval Strike Missile (NSM).

– Dette er et skip basert på design fra DCNS i Frankrike. Alt om bord av kampplattformer og sensorer er fransk, med ett unntak: NSM. Det synes jo vi er ganske interessant, sier kommunikasjonssjef Kyrre Lohne i Kongsberg Defence Systems.

Prestisje-kontrakt

Krigsskipet ble spesielt nok sjøsatt før skjema. Det som befinner seg på skipet av NSM-teknologi nå, er alt det som måtte integreres under byggingen på BNS-verftet: Skipsfast utstyr som strømforsyning, andre kabler og såkalt missilboks, som kommuniserer med missilet mens det sitter i utskytingskassa (NSM har ikke datalink som kan kommunisere med andre etter utskyting).

De malaysiske LCS-ene er basert på franske korvetter i Gowind-klassen, men de er noe større og mer «stealthy». Altså at det er gjort grep for å redusere infrarød, magnetisk, akustisk og radar-signatur. Deplasementet er 3.100 tonn, lengden er 111 meter og det har plass til et H225M fra Airbus Helicopters.

Fra sjøsettingen på BNS-verftet

Naval Strike Missile (NSM)

 • Har også blitt omtalt som Nytt/Norsk SjømålsMissil
 • Lengde med booster: 3,96 m
 • Høyde: 0,50 m
 • Bredde/vingespenn: 1,36 m
 • Utskytningsvekt: Ca. 410 kg
 • Flyvekt: Ca. 345 kg
 • Hastighet: Like oppunder lydens hastighet
 • Rekkevidde: Mer enn 185 km
 • Minimumsdistanse: 3 km
 • Levetid: Minimum 20 år
 • Utviklingskontrakten ble undertegnet i desember 1996
 • Anskaffelseskontrakten ble undertegnet i juni 2007

– Nå er det mye meget bra fransk utstyr om bord, for eksempel hypermoderne luftvern, men alternativet til sjømålsmissil ville vært Exocet. Dette er et missil hvor det ikke har skjedd så mye utvikling siste 30-40 år. Kunden så hva som har skjedd med NSM og syntes det var spennende, ifølge Lohne.

Kontrakten med BNS ble inngått i april 2015, men Kongsberg venter fortsatt på at Malaysia skal bestille selve missilene og utskytingskassene («launchere»). Samtlige seks skip skal etter kontrakten være levert i 2023.

I samme periode er det garantert et visst volum på NSM-produksjonen som følge av tysk gjenkjøp i forbindelse med felles tysk-norske ubåtanskaffelsen.

Storleveranse til tyske skip

Tyskland skal kjøpe norske kryssermissiler verdt minst ti milliarder kroner. Det er de seks kommende multirollefregattene MKS 180 (Mehrzweckkampfschiff) som blir de første tyske skipene som skal utrustes med NSM fra 2023.

Også dagens ti tyske fregatter (11 når dagens tre fregatter i Bremen-klassen erstattes med fire nye F125-fregatter) skal bytte ut Harpoon/Exocet med NSM. Dessuten ligger det an til at Norge og Tyskland i samarbeid skal bidra til videreutvikling av missilet for å møte framtidige trusler.

– Det er snakk om å utvikle missilet for å møte tyske kravspesifikasjoner, men dette er en diskusjon som foregår på myndighetsnivå og som jeg ikke kan gå nærmere inn på, har Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems, tidligere fortalt til Teknisk Ukeblad.

Missilsystemet er hovedbestykningen på de norske fregattene i Fridtjof Nansen-klassen og kystkorvettene i Skjold-klassen. Fra før er NSM eksportert til Polen, der det brukes til landbasert sjøforsvar.

NSM ligger an til å bli solgt til Malaysia og Tyskland, og har gode muligheter til å vinne en amerikansk kjempekontrakt.
NSM ligger an til å bli solgt til Malaysia og Tyskland, og har gode muligheter til å vinne en amerikansk kjempekontrakt. Foto: Kongsberg

Amerikansk konkurranse

Å få den tyske marinen som referansekunde kan åpenbart åpne nye dører for Kongsberg. Ifølge selskapet er det stor interesse for denne type missiler.

Dette ble også nevnt i noen kulepunkter på Kongsberg Gruppens kvartalpresentasjon i forrige uke. Der blir Tyskland, USA og Malaysia navngitt, men det påpekes også at det er ytterligere store NSM-muligheter i foreløpig ikke offentliggjorte konkurranser.

Selskapet har en mulighet til å slå gjennom til gangs på andre siden av Atlanteren også, etter at US Navy i fjor kjøpte inn et begrenset antall missiler, inkludert skipsutstyr, dekksmonterte utskytningsramper, installasjon og integrasjon. Dette skal brukes til å test og evaluering av NSM-missilet som skal pågå til september 2018.

Bakgrunnen for at dette skjer, er at den amerikanske marinen vurderer å anskaffe NSM for å øke slagkraften på sine nye LCS-skip. Kongsberg-teknologien er en kandidat til å bli «over-the-horizon-missiler» (OTH) på de 52 LCS-skipene/fregattene US Navy har bestilt. 

LCS-fartøyene finnes i to varianter som bygges parallelt: Freedom-klassen fra Lockheed Martin og Independence-klassen fra Austal USA. I dag har de ikke langtrekkende missiler. Det såkalte Non-Line-of-Sight (NLOS)-programmet ble kansellert i 2010 før noen kom på andre tanker få år senere.

Det var kun Kongsberg og partneren Raytheon som leverte sitt tilbud innen fristen i juni. Fortsatt skal konkurrentene være Lockheed Martin, som har missilsystemet LRASM, og Boeing med missilet Harpoon. 

– Mer enn dette vet vi ikke på nåværende tidspunkt, annet enn at kunden har «låst seg inne» og nå driver evaluering, sier Lohne.

For disse systemene vil sluttmontering, integrasjon og testing foregå på Raytheon-anlegget i Tucson, Arizona, mens utskytingskassene vil produseres på fabrikken Louisville, Kentucky. 

NSM testskytes fra USS Coronado 23. september 2014.
NSM testskytes fra USS Coronado 23. september 2014. Foto: US Navy

Avansert våpen 

Kongsberg selv hevder at NSM er verdens mest avanserte kryssermissil.

«Multi-mission»-missilet (land- og sjømål) er ifølge KDS eneste femtegenerasjons presisjonsvåpen med lang rekkevidde (over 100 nautiske mil). Sentrale egenskaper på NSM er liten radarsignatur og det produsenten selv kaller overlegen manøvreringsevne, sensorevne og regnekraft - en kombinasjon som skal gjøre missilet i stand til å trenge gjennom de mest avanserte luftvern.

NSM har adaptiv fluktbane over havet. Laseren som sitter i det stabiliserte hodet peker ned på sjøen og estimerer bølgehøyde slik at missilet kan fly like over overflaten selv i stor sjø, uten å havne i vannet.

Dette kombineres med den bildedannende IR-søkeren som gjør at NSM gjenkjenner og styrer seg inn mot riktig mål og deretter tilpasser lunte/brannrør («fuze»), treffpunkt og manøvrering/taktikk til det aktuelle målet.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå