FORSVAR

Kongsberg har aldri før hatt så stor forsvars-reserve

Enorme Nasams-bestillinger og ny F-35-kontrakt.

Soldater fra Luftvernartilleribataljonen (LvBn) fra Ørlandet og kampluftvernet til Arteleribataljonen klargjør launcheren til NASAMS III.
Soldater fra Luftvernartilleribataljonen (LvBn) fra Ørlandet og kampluftvernet til Arteleribataljonen klargjør launcheren til NASAMS III. Frederik Ringnes/Forsvaret
28. aug. 2019 - 07:46

To nye og store kontrakter på luftvernsystemet Nasams og ny F-35-kontrakt bidrar til at Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) økte inntektene med hele 26,9 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Det kommer fram i kvartalrapporten som Kongsberg Gruppen la fram onsdag morgen.

Ordrereserve på 19 milliarder kroner

Nasams er allerede en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser, og forsterket denne posisjonen i juli med den største enkeltstående avtalen i konsernets historie, da Qatar bestilte luftvern for to milliarder dollar, hvorav KDAs andel hos den amerikanske partneren Raytheon er på 5,6 milliarder kroner.

Australia har lenge signalisert at de planla å kjøpe det norske luftvernet, og tidligere i kvartalet ble endelig avtalen med Raytheon Australia, verdt 1,6 milliarder kroner, inngått.

Samme dag som Qatar-kontrakten ble det inngått en ny kontrakt med Lockheed Martin, verdt cirka to milliarder kroner, for levering av deler til F-35. Avtalen omfatter produksjonspartiene 12-14 for leveranse av halerorsdeler og strukturdeler til flykroppen for alle tre variantene av F-35, totalt mer enn 500 fly i perioden 2020-2022.

Totalt ble driftsinntektene for KDA i andre kvartal 1.829 millioner kroner, mot 1.441 millioner kroner i fjor.

Og med de nye bestillingene er ordrereserven i KDA rekordhøy: Over 19 milliarder kroner ved utgangen av juli.

Her sees restene av missilet som traff Kharkiv 2. januar.
Les også

Nordkoreansk missil i Ukraina var fylt med vestlig elektronikk

11 Nasams-nasjoner

– På forsvarssiden begynner vi nå å få god uttelling for det strategiske, langsiktige posisjoneringsarbeidet som har pågått de siste årene. Kontraktene vi har signert er betydelige programmer som vi har jobbet med i mange år. Det bygger soliditet og gir et godt grunnlag for videre vekst, sier konsernsjef Geir Håøy i ei pressemelding.

Han påpeker at Nasams har vært det ledende luftvernsystemet i verden i flere år, og at det er utviklet for enkelt å kunne integreres mot nye missiler og plattformer.

– Dette gjør systemet unikt. Australia og Qatar er den 10. og 11. nasjonen som tar det i bruk, og det at stadig flere land velger Nasams, bekrefter systemets verdensledende posisjon. Vi bekrefter også vår sterke og langsiktige posisjon i F-35-programmet med kontrakter inngått i andre og inneværende kvartal, sier Håøy.

De 11 Nasams-nasjonene med komplette systemer er: Norge, USA, Finland, Nederland, Spania, Chile, Oman, Litauen, Indonesia, Australia og Qatar.

I tillegg benytter Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen Nasams-komponenter. I fjor sommer ble det også kjent at også India forhandler med USA om kjøp av Nasams, der intensjonen blant annet er å utplassere batterier i New Delhi.

Oslo 20231027. Konsernsjefen for Kongsberggruppen AS, Geir Håøy.Foto: Emilie Holtet / NTB
Les også

Betaler utbytte på nesten 2,5 milliarder

AMRAAM-ER og AIM-9X

Avtalen med Qatar inneholder kvalifisering av det nye AIM-120 Amraam-missilet med større rekkevidde («extended range», ER) som leveres av Raytheon.  Dette Amraam-missilet med større rakettmotor, samme som ESSM, ble første gang skarpskutt med Nasams på Andøya 31. august 2016. Qatar blir den første brukeren.

Også Nasams nærholdskapasitet er i ferd med å øke, ved hjelp av AIM-9X Sidewinder block II. Dette missilet ble for første gang skutt fra en Nasams-utskytningsplattform på Andøya i mai i år.

Nasams er modulært bygget opp og består av utskytingsenheter, såkalte «launchere», med missiler, kommando- og kontrollstasjoner, aktive radarer og passive elektrooptiske/infrarøde sensorer (EO/IR). Luftvernet er i kontinuerlig utvikling med stadig mer sofistikerte missiler, sensorer og kontrollstasjoner. Siste generasjon debuterer hos den nye brukeren Indonesia.

Norge er i ferd med å ta i bruk det som i Forsvaret betegnes som Nasams III. Den første versjonen ble tatt i bruk med initiell operativ kapasitet av Norge i 1994, mens den første oppgraderingen til Nasams II var klar i 2007.

Under øvelse Sølvpil i Nordmela skytefelt i mai gjennomførte Luftforsvaret den første skarpskytinga med Nasams III.

Les også

Støre: – Sterkt å se hvordan Nasams virker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.