Nylig fremmet Terje Venold forslag om å legge ned alle de 22 organisasjonene i bygge- anleggs- og eiendomsnæringen(BAE).
Opp av asken skal det komme en helt ny felles organisasjon som skal romme alle, representere hele næringen og fremme dens interesser overfor myndigheter, politikere og andre aktører.
Hovedårsaken er at dagens mangfold av organisasjoner klarer ikke engang å samle halvparten av bedriftene BAE-næringen består av og gjennomslagskraften hos myndighetene er ikke den beste.
Les saken: Vil legge ned BNL
Vepsebol
Som ventet kom protestene og avvisningene raskt.
Venold har stukket hånden inn i et vepsebol, og det vet han nok godt med sin lange erfaring fra næringen.
"Særinteressene kommer først på banen", spådde han i intervjuet i Teknisk Ukeblad.
Han fikk rett. Arnstein Repstad, styreleder i Maskinentreprenørenes forbund (MEF) avviser innspillet uten debatt. Ikke aktuelt, sier han. Arkitektbedriftenes administrative leder, Harald Eriksen, går lenger, og sier han "kjenner lusa på gangen, det er kjøttvekta som teller."
Dermed går han langt i å antyde at Venold kun tenker på de store bedriftenes interesser.
Les saken: Ja og nei til ny fellesorganisasjon
Slike utsagn bidrar ikke til en konstruktiv debatt.
Ikke-næring
Det er ikke mange årene siden professor Torger Reve karakteriserte BAE-næringen som Norges største ikke-næring.
I de senere årene har Byggenæringens Landsforening, som med sine 15 organisasjoner er den største av næringens paraplyorganisasjoner, og Rådgivende Ingeniørers Forening klart å bygge et godt forhold til Kommunaldepartementet.
Men i Næringsdepartementet som har det formelle politiske ansvaret for hele næringen, er interessen fortsatt fraværende.
22 organisasjoner
Ledere i BAE-næringens mange tusen bedrifter bør gå til styrene og administrative ledere i sine 22 forskjellige bransjeorganisasjoner og be dem forklare hvorfor de i så liten grad klarer å nå frem hos myndighetene.
De bør også spørre organisasjonene de selv finansierer hva de har oppnådd på bransjenes og bedriftenes vegne.
Svakhet
Byggenæringen er fragmentert. I de årene jeg har dekket bygge- og anleggsnæringen som journalist har det vært et tema på mangt et seminar der bransjefolk møtes.
De fleste aktørene mener det er en svakhet. Så lar de det bli med det.
Det er forbausende mange som fortsatt pleier en laugsmentalitet som hører fortiden til.
De som ikke bruker laugsmentaliteten til å fremme forskjellene er ofte opptatt av at "de store" har helt andre interesser enn "oss små og mellomstore", som Harald Eriksen i Arkitektbedriftene.
Det er en annen variant av oss og dem-tankegangen. I praksis holder det ikke alltid mål.
Fungerer
RIF er et eksempel på en organisasjon som har flere bedrifter med over 1000 ansatte, 184 med færre enn ti ansatte helt ned til enmannsbedrifter. RIF fungerer likevel godt.
Om entreprenører, arkitekter, rådgivere, tekniske entreprenører og maskinentreprenører hever blikket fra sin egen lille verden vil de se at de alle utgjør et av leddene i det samme kjedet og mange av problemstillingene og utfordringene er felles.
For utenforstående fremstår det som svakt at en av landets største næringer ikke klarer å stable en sterk organisasjon på bena.
Derfor fortjener Terje Venolds forslag å bli tatt alvorlig.