KRAFT

Kombinerer vind og gass

FØRSTE GASS- OG VINDHYBRID: Britiske Eclipse Energy Company Ltd vil bruke gass kombinert med vindkraft - vindkraft alene gir ingen jevn energiproduksjon.
FØRSTE GASS- OG VINDHYBRID: Britiske Eclipse Energy Company Ltd vil bruke gass kombinert med vindkraft - vindkraft alene gir ingen jevn energiproduksjon. Bilde: Eclipse Energy
Birgitte Ramm
24. sep. 2008 - 14:21

Eclipse Energy Company Limited er et nytt engelsk selskap som vil kombinere vindkraft offshore med gasskraft.

Prosjektet regnes som lønnsomt fordi det gir muligheten til å dele infrastruktur og driftskostnader for gass- og vindturbiner offshore. Samtidig regnes kombinasjonen av gass og vind å være en fleksibel løsning. Gass kan brukes som et mer stabilt alternativ til vindkraft, som ikke produserer elektrisitet jevnt.

Første av flere

Eclipse Energy fikk konsesjon for det første prosjektet i februar:

- Vi er glad for å ha fått tillitt til å bygge verdens første hybride kraftverk, sa administrerende direktør i Eclipse Energy Ian Hatting i en pressemelding. Han regner med at dette blir den første av flere slike utbygginger

Det første prosjektet skal gjennomføres i Ormonde, og selskapet håper å starte utbyggingen i 2010. 9,5 km vest for Walney Island skal Eclipse Energy sette opp tretti vindmøller offshore. I tillegg forbrennes gass direkte på en generatorplattform fra de to små gassreservoarene Ormonde Nord og Ormonde Sør. Tilsammen skal anlegget ha en produksjonskapasitet på 200 MW når det står ferdig. Strømmen vil bli fraktet med kabler inn til fastlandet.

Internasjonalt potensiale

Corporate affaires, Peter Sills i Eclipse Energy mener dette er noe som potensielt kan brukes internasjonalt:

- Dette er det første hybride kraftverket som bygges, og en må dermed se resultatene først. Men vi tror dette er noe som kan være lønnsomt i flere deler av verden, sier han til Teknisk Ukeblad.

Vanskelig i Norge

Sills er derimot i tvil om forholdene vil ligge tilstrekkelig til rette for å gjøre det samme i Norge:

- I England ligger de geografiske og geologiske forholdene til rette. Gassreservoarene ligger på grunt vann rett under den planlagte vindfarmen. At det ikke er langt fra land, gjør det enkelt å bygge kraftlinje. I Norge ligger de fleste gassreservoarene på dypt vann, noe som vil gjøre det vanskeligere og dyrere å kombinere med vindkraft.

Lite aktuelt i Norge

- Det er ikke noe stort poeng å bygge gasskraftverk offshore i Nordsjøen. Vi ønsker heller å bli kvitt de gassturbinene som er, for å kutte CO2-utslipp, sier seniorforsker i Sintef John Olav Tande.

Men ideen er ikke noe nytt i Norge. Kombinasjonen av vindkraft og gass har vært en aktuell problemstilling for Sintef for å forsyne oljeplattformer i Nordsjøen.

- Dette mener vi er et lønnsomt prosjekt. Da kan man spare på forbruk av gass og diesel på plattformene og erstatte det med forurensingsfri energi fra vind, sier Tande.

Tande understreker at en har teknologi i Norge både for å utnytte gass og bygge vindmøller på dypt vann, men han tror ikke det vil være lønnsomt å brenne gass offshore for å benytte til landnettet.

- Dette prosjektet er naturlig i England hvor man har kullkraft som hovedenergikilde. Da vil bruk av gasskraft være mindre forurensende og et skritt i riktig retning. I Norge har vi ren vannkraft, og de få gasskraftverkene vi har i dag er ikke en gang i drift.

Utbygging

Eclipse Energy regner med å starte byggingen av Ormonde i 2010. Det er ikke satt noen dato for når det skal ferdigstilles, men utbyggingsperioden er beregnet til cirka 12 måneder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ormonde vil bli bygget 9,5 km vest for Walney Island som ligger i Cumbria på Englands vestkyst, 70 km nord for Liverpool. Strømmen vil bli fraktet inn til fastlandet og det nasjonale strømnettet gjennom kabler til Heysham. Systemet skal generere strøm til 155.000 hjem, hvorav 71.000 dermed vil få strømmen sin fra fornybar energi. Prosjektet er beregnet å spare 286.000 tonn CO2 i året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.