– I 2018 hadde vi fjernvarmekostnader på 3,4 millioner. I tillegg brukte vi 200.000 kroner på strøm til apparater og belysning. I fjor var strømregningen 1,1 millioner, sier Hans Alfred Thorsø, styreleder i Bjerkedalen Borettslag.
I mellomtiden har borettslaget, bestående av 290 leiligheter, koblet seg av fjernvarmenettet. Det vannbårne systemet drives nå av bergvarme, med en liten energisentral i hver av de åtte blokkene.
– Vi gjorde det fordi det er energisparende. Vi har bare 50-60 prosent av det forbruket vi hadde, målt i kilowattimer, sier Thorsø, som selv har jobbet i Hafslund en årrekke og kjenner energibransjen.
Halverte samlet energiforbruk
Fra 2018 til i fjor ble det samlede energiforbruket er halvert fra 3 til 1,5 GWh, ifølge Thorsø, som minner om at 2020 var et mildt år.
Å installere bergvarmepumper i et så stort borettslag er ikke gratis. I stedte for én stor sentral, har de åtte blokkene nå en sentral hver. Borettslaget måtte også betale 100.000 kroner for å koble seg av fjernvarmenettet. Til sammen ble investeringskostnaden 15-16 millioner kroner.
De brenner søpla vår og selger varmen dyrt tilbake til oss
Hans Alfred Thorsø, borettslagsleder
– Men vi slapp husleieøkning fordi kostnadene er såpass redusert at vi kan betjene hele lånet med det vi sparer, sier Thorsø.
Han sier at også naboborettslaget, som er enda større, har snakket om å gjøre det samme. Tidligere i år tok Fortum Oslo Varme kontakt med borettslaget og ville høre om årsaken til at de koblet seg fra. Fra Thorsø er det klar tale på det punktet:
– Fjernvarme er en firkanta, kommunistisk ordning. De brenner søpla vår og selger varmen dyrt tilbake til oss, mener han.
– Hadde ingen forhandlingsmakt
Han har regnet ut at de sparer på tiltaket så lenge strømprisen er over 40 øre. Ifølge NVEs nyeste analyse, vil strømprisen i snitt ligge på 50-52 øre/kWt de neste 20 årene.
– Jeg er veldig fornøyd med at vi gjorde som vi gjorde. Selv om vi var en betydelig fjernvarmekunde, hadde vi ingen forhandlingsmakt på pris, sier Thorsø.
Bygg som ligger i fjernvarmeområdet har tilknytningsplikt. Det betyr at de må være tilknyttet fjernvarmenettet og betale en fast avgift, også om de velger å ikke bruke fjernvarme.
Men Bjerkedalen borettslag hadde en gammel kontrakt fra 1981, før fjernvarmeloven, som ikke sa noe om denne plikten.

– Det er også risiko ved å koble seg av
– Med dagens kraftpriser og fjernvarmens kobling til denne, kan varmepumper som grunnlast være mer konkurransedyktig enn tidligere, sier Truls Jemtland, kommunikasjonssjef i Fortum Oslo Varme, som driver fjernvarmenettet i Oslo.
Han anbefaler likevel at kunder som vurderer å bytte ut fjernvarmen med for eksempel bergvarme, setter seg grundig inn i hvilken risiko og kostnader det innebærer.
– De må også se på prisen for spisslast de dagene i året da varmepumpen ikke leverer hele varmebehovet. Hvilken effekt er det på varmepumpene og elkjelene? Er det nok kapasitet i strømnettet til å installere el-kjeler og varmtvannsberedere?
Neste prosjekt: solceller
Jemtland minner om at hvis det blir behov for å forsterke strømnettet, må kunden betale anleggsbidrag.
Det måtte ikke Bjerkedalen borettslag. De har også nok strøm til å installere elbilladere til alle beboerne som ønsker det.
Thorsø og styret har også planer om et nytt stort energiprosjekt:
– Neste prosjekt er solceller på taket. Vi har mange store tak med god vinkel, så neste gang takene skal tas, skal vi ha det. Det blir nok et steg mot å bli selvforsynte med strøm, smiler Thorsø.