IKT

Kobles til med glass

Odd R. Valmot
7. okt. 2003 - 08:00

Det har gått raskere å få kablet opp Svalbard enn planlagt.

Opprinnelig skulle de to fiberoptiske kablene fra Svalbard til Andøya overleveres ved årsskiftet. Nå blir det desember i steden.

Allerede13. august ble de første testsignalene sendt gjennom kablene. Administrerende direktør Rolf Skår i Norsk Romsenter håper å starte prøvedrift på deler av anlegget i slutten av november.

Væravhengig

I dag foregår kommunikasjonen mellom Svalbard og fastlandet via satellitter i geostasjonær bane over ekvator. Problemet er at fra 78 grader nord er satellittvinkelen bare én grad over horisonten.

Det gjør at signalene beveger seg mye lenger gjennom atmosfæren enn lenger syd, og forbindelsen blir sårbar for ustabilt vær og atmosfæriske forstyrrelser. Dermed begrenses mulighetene til å overføre store datamengder.

Etter hvert som den rombaserte forskningen på Svalbard har tiltatt, er dette blitt et følbart problem. Derfor tok Norsk Romsenter initiativ til å få etablert en fiberforbindelse.

Kjapp konsesjon

Den nye kabelen blir lagt til Andøya og ikke til Tromsø pga. de spesielle grunnforholdene på havbunnen utenfor Tromsø. Her har istiden skurt med seg alt av løsmasser og det har vært lite sedimentasjon siden. Å legge kabler direkte på fjell ville gjort forbindelsen altfor sårbar.

Da Andøya ble aktuelt som alternativ, sto det ikke på den kommunale saksbehandlingen. I løpet av en uke var det gitt konsesjon til ilandføring og det var gitt bygningstillatelse til en termineringssentral. Også de øvrige konsesjonene ble gitt kort tid etter at grunnundersøkelsene var ferdigstilt.

De to kablene er lagt med fra 2 til 20 kilometers avstand fra hverandre slik at risikoen for brudd på forbindelsen er minst mulig om de skulle få nærkontakt med fiskeredskaper. Der hvor kablene er mest utsatt er de pløyd ned i en grøft mer enn 2 meter dyp.

Enorm kapasitet

Opprinnelig skulle de to kablene ha en kapasitet på 10 Gbit/s hver, men underveis ble kapasiteten doblet uten endring av prisen. En slik dobling er ikke så dramatisk som den høres ut. Økningen skjer ved å bruke en ekstra av lysets bølgelengder eller farger. Kabelen har en kapasitet på hele 3 Tbit/s hvis alle de 32 mulige bølgelengdene tas i bruk.

Sammen med Telenor Svalbard og Kongsberg Satellite Services, som eier og opererer Svalbard Satellittstasjon, har Norsk romsenter inngått avtaler om et komplett ende-til-ende transmisjonssystem. Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa og den amerikanske værvarslingstjenesten NOAA skal betale 40 millioner dollar (300 millioner kroner) for å bruke sjøfiberkablene. Telenor Svalbard vil stå for drift og vedlikehold.

Supernett

Den voldsomme kapasiteten er langt mer enn romforskningen trenger. De nyeste satellittene pumper data ned til antennene på Svalbard med en hastighet på 400 Mbit/s. Denne bitstømmen mellomlagres på disk og sendes videre til fastlandet med 155 Mbit/s. Romvirksomheten vil legge beslag på fire slike 155 Mbit/s kanaler. De nye kablene vil også bety at rakettskytefeltet i Ny Ålesund vil kunne overføre oppskytninger på direkten på Internett.

Telenor vurderer å tilby innbyggerne i Longyearbyen oppkobling via VDSL. Det kan gi ishavsbyens husstander Norges raskeste internettforbindelse med opptil 27 Mbit/s.

All telefoni vil også benytte kablene og det betyr at tidsforsinkelser som skyldes den enorme avstanden til de geostasjonære satellittene vil bli historie.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.