KRAFT

Kobler ut elektrokjelene

SÅRBARE: I Hordaland har 260 elektrokjeler  blitt koblet ut, for å avlaste strømnettet
SÅRBARE: I Hordaland har 260 elektrokjeler blitt koblet ut, for å avlaste strømnettetBilde: Kjetil Malkenes Hovland
1. des. 2010 - 15:58

– I formiddag fikk vi en ny toppnotering. Det ble det registrert en belastning på 1740 megawatt (MW) i BKKs forsyningsområde. Dette er ny toppnotering for november, forteller Ingunn Halvorsen, kommunikasjonsrådgiver i BKK.

Nasjonal rekord

Sprengkulden har ført strømforbruket til nye høyder. Statnett melder om at det nasjonalt i dag også ble satt nye rekord for november. Mellom klokka åtte og ni var vi oppe i 22 939 megawatt (MW). Det høyeste timesforbruket Statnett noen gang har målt, var 6. januar i år mellom klokken 9 og 10. Da var forbruket 23 969 megawatt.

– Hvis alt fungerer som det skal ser det greit ut, men vi er veldig opptatt av Bergen og Hordaland. Vi er mye mer sårbar for feil nå, sier kommunikasjonsdirektør i Statnett, Tor-Inge Akselsen til Teknisk Ukeblad.

Kobler ut

I Hordaland har 260 elektrokjeler blitt koblet ut, for å avlaste strømnettet. Kundene må bruke annen oppvarming inntil videre.

– Vi benytter denne muligheten nå fordi strømnettet er høyt belastet, opplyser driftsleder Nils Nesheim i BKK i en melding.

Elektrokjelene forsyner sentralvarmeanlegg i bedrifter, boligblokker, skoler og institusjoner spredt over hele fylket. Disse kundene har inngått avtale med BKK om billigere nettleie enn andre kunder.

Avtalen innebærer at de har et alternativ til elektrokjelen og kan kobles ut momentant hvis det blir behov for det. De har kapasitet til å bruke totalt 55 MW og har de siste dagene tatt ut mellom 20 og 40 MW.

Forebygger stort strømbrudd

– Normalt har strømnettet så mye ledig kapasitet at det tåler en stans i et stort kraftverk eller feil på en større ledning uten at kundene merker noe. Men når det blir såpass kaldt som den siste uken, er det ikke så mye å gå på. Da vil feil på en av hovedledningene inn til området vårt føre til et stort strømbrudd. Vi velger derfor å koble ut de kundene vi har avtale med for å frigjøre kapasitet i nettet, sier Nesheim.

– Hvor lenge vil utkoblingen vare?

– Foreløpig inntil været blir merkbart mildere. Dette må vi vurdere fortløpende.

Strømpris i været

Det høye forbruket og realtivt lite vann i magasinene har ført til høye strømpriser over hele landet. I Nord-Trøndelag kommer strømprisen opp i hele 163 øre pr kWh i dag, melder VG. Det er opp 28 øre fra i går.

Men også i Oslo og resten av Norge går prisen voldsomt opp. I hovedstaden kommer strømprisen opp i 135 øre i gjennomsnitt i dag. Det er en økning på 30 prosent fra i går.

– Det er ikke tvil om at det er høye priser. Vi må forberede oss på at det i vinter vil komme perioder med høye priser, sier Akselsen i Statnett.

Les også:

Nå avgjøres vinterens strømpris

– Tømmer vannmagasinene

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.