T2

Knapp tid for DAB-utbyggingen

DAB-nettet bygges ut i rekordfart for å hindre forsinket FM-slukking.

16. sep. 2011 - 10:25

Kringkasterne som har samlet seg i organisasjonen Digitalradio Norge har planene klare for utbyggingen av DAB-radio i Norge.

Og den skal gå fort: Det hele skal stå klart om tre år for å skape et lyttergrunnlag som er stort nok til å slukke det kostbare FM-nettet.

Skal måles

For i januar 2015 skal radiolyttingen måles. Hvis den ikke er på 50 prosent, kan slukkingen av FM-nettet bli utsatt i to år til 2019. Det er betingelsene som Stortinget har satt.

Det ønsker ikke radioaktørene, for en utvidet periode med full parallellsending i både FM og DAB vil bli kostbar.

– Det er vanskelig å si hvor stort dette beløpet er, men bare NRK bruker 130 millioner kroner årlig på å sende FM. Vi håper distribusjonen av DAB blir billigere, sier NRKs sjefsforhandler for digitalradioutbyggingen Arild Hellgren.

Klart om tre år

Siden det meste av radiolyttingen skjer via vanlig kringkasting og ikke over internett, haster det å få opp lyttertallene på DAB. Derfor skal hele det nye nettet være klart senhøstes 2014.

– For at perioden med dobbeldekning skal bli så kort som mulig, har vi i praksis tre sesonger å bygge ut på. Dette er arbeid som må gjøres i den snøfrie delen av året, forklarer daglig leder Ole Jørgen Torvmark hos Digitalradio Norge AS.

Kravet som skal innfris er for NRK sin del en dekningsgrad på linje med dagens P1-dekning i FM-båndet: Nær 100 prosent.

Sender sterkere

Første skritt blir å øke sendestyrken på halvparten av dagens sendere. I tillegg vil flere av antenneanleggene bli forbedret. Torvmark varsler at dekningen blir bedre allerede da.

– Det vil gi oss det vil omtaler som betongdekning - det vil si innendørsdekning der vi har problemer i dag. Dekningen neste høst vil være over 80 prosent av befolkningen, og vi vil få bedre dekning langs veiene, sier lover han.

TU20110905Dab-radio2713_01_17 1109051217.jpg

48 sendere

I løpet av utbyggingssesongen i 2013 skal de siste 18 av totalt 48 hovedsendere for radio få digitale sendere. Det vil øke dekningen til rundt 90 prosent.

Når hovedsenderne er på plass, blir det foretatt målinger av den faktiske dekningen. Deretter går siste sesong med til oppføring av mellom 500 og 600 mindre sendere for å få en dekning på nivå med P1.

Dagens nett består av 30 hovedsendere og rundt 60 småsendere.

Selv om konsesjonen stiller de tøffeste dekningskravene til NRK, men er det også et krav om at de kommersielle radiokanalene skal ha 90 prosent befolkningsdekning.

Det kan bety en flom av nye radiokanaler i distriktene der riksradioene ikke når frem. Også byene ventes å få langt flere radiokanaler på DAB enn på FM.

Tysk drahjelp

– Vi ser en voldsom interesse for digitalradio i Europa etter at Tyskland har etablert et digitalt radionett, sier Torvmark.

Tyskerne har valgt å bygge ut et nasjonalt nett basert på DAB+ med 12 riksdekkende kanaler i tillegg til svært mange regionale kanaler.

– Det har gitt et større marked, noe vi så utslag av på IFA-messen i Berlin denne måneden, med et vell av nye DAB-radiomodeller. Vi regner også med at vi snart vil få se digitalradio i mobiltelefoner og i de fleste biler, sier Torvmark.

Les også: FM-slutt i 2017

70 norske radiokanaler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.