KLIMA

Klimaskeptikere blir kastet ut: Australsk medium stenger profiler

Klimaskeptikere må finne andre steder å lufte synspunktene sine enn hos forskningsmediet The Conversation. Tiltaket møter både medhold og motstand.

The Conversation gir plass til debatt, men ikke av alle typer.
The Conversation gir plass til debatt, men ikke av alle typer.
Av Thomas Djursing, Ingeniøren.dk
26. sep. 2019 - 19:01

Hvis du våger å betvile at den globale oppvarmingen er menneskeskapt, blir du utelukket fra det australske forskningsmediet The Conversation. Den beslutningen tok ledelsen nylig med den begrunnelsen at klimaskeptikere i årevis har hatt muligheten til å lufte sine synspunkter, men nå har tiden løpt fra dette.

Ifølge redaktør Mischa Ketchell er klimaskeptikerne farlige og bidrar bare med å spre desinformasjon, ødelegge debatter med pseudovitenskap og «gjentar synspunkter som til syvende og sist vil ødelegge planeten», skriver han i et blogginnlegg på siden.

Redaktøren oppfordrer rett ut leserne til å unnlate å engasjere seg i noen form for diskusjon med klimaskeptikerne, men bare varsle om dem, slik at moderatorene kan fjerne profilene deres.

Senator: Hitler kunne ikke ha gjort det bedre

Beslutningen møter sterk kritikk fra blant andre den tasmanske senatoren Eric Abetz, som truer med å trekke statens økonomiske støtte til mediet. Eric Abetz – som selv kaller seg klima-agnostiker – mener at tiltaket er å sammenligne med tankegangen hos totalitære regimer:

«Adolf Hitler, Josef Stalin og Mao Zedong kunne ikke ha gjort det bedre. De ville ha vært stolte», sier han til The Guardian og fortsetter:

«Når man på denne hovne og arrogante måten nekter å gi plass til alternative synspunkter, så kan det sammenlignes med totalitære regimer», mener Eric Abetz.

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Les også

Framtiden i våre hender: – Oljefondet må rett og slett skjerpe seg

Redaktør: Debatten underminerer den solide forskningen

Men kritikken rokker ikke ved Mischa Ketchells holdning, og i et nytt blogginnlegg forklarer han hvordan reaksjonene på The Conversations beslutning har ført til en storm av reaksjoner. Enkelte lesere har valgt å forlate The Conversation, men ifølge redaktøren får han mest ros for beslutningen.

Og Eric Abetzs... ja, han er bare en klassisk bølle som prøver å intimidere og skade mediet, lyder det fra redaktøren, som har tenkt å øke innsatsen for å fjerne kommentarer fra klimaskeptikere:

«I mine øyne er det journalistisk uansvarlig å presentere solid vitenskap side om side med kommentarer som underminerer og forvrenger det og villeder leserne våre», skriver han.

Artikkelen ble først publisert hos Ingeniøren.dk

Høyskolelektor og foredragsholder Dag Inge Fjeld er gjest i Teknisk Setts påskespesial 2024. Her med to av sine favoritter, Bob Dylan og TNT.
Les også

– Sam Eyde var Norges Mick Jagger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.