KLIMA

Klimaskeptiker vant over universitet

KLIMAHISTORIE: Det ligger mye klimahistorie i årringer. Her lagret i form av en dryppstein fra Slovenia. Nå vil klimaskeptikere bruke britiske forskerdata til å underbygge sin skepsis.
KLIMAHISTORIE: Det ligger mye klimahistorie i årringer. Her lagret i form av en dryppstein fra Slovenia. Nå vil klimaskeptikere bruke britiske forskerdata til å underbygge sin skepsis. Bilde: Scanpix
Joachim Seehusen
19. apr. 2010 - 16:36

Det er kllimaskeptiker Douglas Keenan som allerede i 2007 ba om å få utlevert dataene med henvisning til Freedom of Information Act i britisk lovgivning, skriver BBC på sine nettsider.

Avgjort

Nå er avgjørelsen falt, og universitetet kan ikke lenger holde på dataene, som de i lengre tid har avvist å gi fra seg, blant annet ved å vise til at det er for dyrt å samle data fra 40 års forskning på årringer i trær.

Universitetsledelsen har også hevdet at det er intellektuelle rettigheter knyttet til de innsamlete dataene, som er råmateriale for klimaforskning.

Men nå er også det avvist, og universitetet er varslet om at det kan gå mot rettssak hvis ikke dataene blir utlevert til Keenan.

Rekonstruksjon

Keenan skal benytte dataene fra årringene til å rekonstruere de klimatiske forholdene i den relativt varme middelalderperioden

BBCs egen klimakommentator Richard Black sier at dette er nok et steg i utviklingen der klimaskeptikere forsøker å få tak i rådata fra forskere, samt dokumentasjon og metodebruk de har lagt til grunn for sine synspunkter om at jorden lider under menneskeskapt klimakrise.

– Skeptikerne hevder at mange klimaforskere, enten ved feiltakelse eller med vitende og vilje, har mistolket dataene for å skape et bilde av en varmere klode, sier Black.

Mer åpenhet

Det har også pågått en strid om tilgang til råmateriale samlet inn av forskere ved University of East Anglia, i britisk presse døpt til Climategate.

– Forskere bør nok være mer åpne med sine data og sine metoder enn hva som har vært tilfelle, sier Black.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.