KRAFT

Klimaministeren tror på solenergirevolusjon

Men det blir ikke enøk-fradrag i revidert statsbudsjett.

 Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på en solenergirevolusjon, sa klimaminister Tine Sundtoft på Sonenergidagen i Oslo fredag.
Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på en solenergirevolusjon, sa klimaminister Tine Sundtoft på Sonenergidagen i Oslo fredag. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
9. mai 2014 - 13:09

Miljøbevegelsen og bransjeorganisasjoner har lenge etterlyst bedre støtteordninger for solenergi, slik at utbyggingen skal ta av også i Norge.

Regjeringen har varslet en ordning med skattefradrag for enøk-tiltak, der det er ventet at installasjon av solceller vil inngå.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sa i vinter til Teknisk Ukeblad at forslaget kunne komme allerede i revidert nasjonalbudsjett, og at den senest kommer i statsbudsjettet for neste år som presenteres til høsten.

Revidert budsjett legges fram kommende onsdag.

Les også: Solceller i plast skal konkurrere mot silisium

Vil ha revolusjon

I dag åpnet Sundtoft Sonenergidagen i Oslo, og hun snakket varmt om energiformen.

– Jeg tror vi bare har sett begynnelsen på en solenergirevolusjon, sa Sundtoft.

Hun la vekt på at solenergi ikke ødelegger naturen.

– Det er mye lokal motstand mot bygging av vindkraft og vannkraft. Da er det en fordel at solceller og solfangere kan brukes i bygg på tak og fasader. Slik bruk ødelegger ikke naturen eller legger bånd på store arealer. Solenergi er ren og fornybar, den er nesten utslippsfri, sa Sundtoft.

Les også: Silisiumbaserte solceller har aldri hatt høyere virkningsgrad

Viktig teknologiutvikling

Statsråden la også vekt på at bygg som er selvforsynte med energi, gjør at strømmen kan «frigjøres til andre formål».

–  Å få en overgang fra fossil til fornybar er viktig. Det er viktig for teknologiutviklingen, for norsk næringsliv og den globale klimapolitikken. Det er et stort potensial som vi har kompetanse i Norge til å ta videre, sa hun.

Varsler tiltak

Etter innlegget spurte Teknisk Ukeblad henne om ordningen med skattefradrag for enøk-tiltak legges fram i revidert budsjett.

– Kommer dere til å presentere den varslede ordningen med enøk-skattefradrag i revidert budsjett onsdag?

- Skattefradrag kommer ikke i revidert, men det kommer noe annet på området, du får følge med, sa hun hemmelighetsfullt før hun hastet videre for å forberede seg til statsråd.

NB: Vi kom i skade for å skrive at klima- og miljøvernministeren varsler solenergitiltak i revidert statsbudsjett. Det stemmer ikke, presiserer Klima- og miljøverndepartementet, som likevel ikke vil utelukke at  noe av den økte avkastningen i klimafondet vil gå til å støtte solenergi.

Les også:

Oslo innfører investeringsstøtte for solceller  

– Solenergi kan få et vanvittig mye større omfang enn i dag

Her er solkraft nå billigere enn både kull- og gasskraft  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.