INDUSTRI

Klimakonferansen Technoport tar av

Fokus på teknologiske løsninger som kan bremse klimaendringene.

FORNØYD: Konferansesjef Heidi Fossland sier den første store internasjonale forskningskonferansen Technoport har vært en suksess. Hun håper konferansen bidrar til å finne nye teknologiløsninger som kan bremse klimaendringene.
FORNØYD: Konferansesjef Heidi Fossland sier den første store internasjonale forskningskonferansen Technoport har vært en suksess. Hun håper konferansen bidrar til å finne nye teknologiløsninger som kan bremse klimaendringene. Bilde: Peder Qvale

– Dette har gått veldig bra, både når det gjelder det faglige innholdet og at vi har fått til å gjennomføre det tette programmet uten store problemer, sier konferansesjef Heidi Fossland til Teknisk Ukeblad.

Klimaløsninger

Konferansen, som startet mandag og avsluttes i dag, har hatt over 80 såkalte «keynote speakers», 550 påmeldte deltagere og drøssevis med publikummere.

Målet med det hele har vært å vise at det finnes flere teknologiske løsninger som kan bremse klimaendringene.

– Vi har bare tiden og veien når det gjelder klimaendringer. Det er viktig at forskningen er tettere på beslutningstakere og at forskere får dele løsninger med hverandre. Det er målet vårt med Technoport, sier Fossland.

Mangfoldig

Det mest iøyenfallende med konferansen er det svært tette og varierte programmet.

Flere prisutdelinger har funnet sted, hvor eksempelvis den indiske skogsforskeren Kamal Bawa vant en million kroner for sin forskning på hvordan man kan løse avskogingsproblemene i India.

Les mer her: Indisk biolog får norsk millionpris

Næringsminister Trond Giske, olje- og energiminister Ola Borten Moe og forskningsminister Kristin Halvorsen har vært tilstede.

Folk som ordfører Dieter Salomon i Freiburg har fortalt hvordan byen ble Europas grønneste by, mens Shaikha al-Maskari fra De forente arabiske emirater delte sin historie om hvordan hun som kvinne ble sjef for oljeselskapet Tricon i et konservativt og mannsdominert samfunn.

Professor Edgar Hertwich, som er medforfatter på FNs femte klimarapport, fortalte også om sitt arbeid.

Knapt

I tillegg har forskere innenfor blant annet vind, sol, bioenergi presentert ny miljøteknologi.

– Vi har gjort det så tett fordi tiden til lederne er så knapp. Man har ikke mulig å få mulighet til å få med seg alt. Derfor kjørte vi parallelle sesjoner slik at publikummere og deltakere kan få med seg ting i etterkant. Det har vært intensjonen, sier Fossland.

Tilgjengelig

Det tette programmet gjør altså at mye av informasjonen kommer i etterkant.

Reportere er leid inn for å skrive artikler, mens forskere skal produsere «papers» som skal dryppe ut på nettsiden til Technoport de neste tre ukene.

Store planer

Allerede i sommer arrangerer Technoport en mini-konferanse om miljøvennlig transport i forbindelse med Zero Rally, et rally hvor miljøvennlige bilder skal kjempe om seieren på strekningen Østersund ­– Trondheim.

Neste vår er det imidlertid klart for ny konferanse, og da kommer nyttig læring fra årets arrangement godt med.

Vi gjør noe noe helt nytt, så veien blir til mens vi går. Dette er bare starten. Målet er å få med seg viktige beslutningstakere og forskere også i framtiden, sier Fossland.

Les også:

Statoil-pris til IRIS-forsker

Utviklet oljestøvsuger – vant 200000 kroner

Bytter ut diesel med sol 

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.