INDUSTRI

Klimakommisjonen: Fossil energi blir dyrere

FOSSILFRITT DANMARK: Vil verden velge bort fossiler? Dette valget ble synliggjort i installasjonene under klimatoppmøtet i København i fjor. Nå har en kommisjon funnet ut hvordan Danmark kan bli fossilfritt innen 2050.
FOSSILFRITT DANMARK: Vil verden velge bort fossiler? Dette valget ble synliggjort i installasjonene under klimatoppmøtet i København i fjor. Nå har en kommisjon funnet ut hvordan Danmark kan bli fossilfritt innen 2050. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
8. okt. 2010 - 08:48
Vis mer

Olje og gass blir dyrere, og derfor vil det ikke koste Danmark så mye å bli fossilfri.

Det konkluderer den danske Klimakommisjonen, som har vurdert hvordan Danmark kan bli fossilfritt.

– Det blir ikke så forferdelig dyrt, for man regner med ganske stor vekst i prisene på fossil energi. Dyr olje og gass blir ikke så mye bedre enn dyr vindkraft, sier seniorforsker Cathrine Hagem i Statistisk Sentralbyrå til Teknisk Ukeblad.



– Knapphet på olje FOSSILFRITT DANMARK: - Det blir ikke så forferdelig dyrt, for man regner med ganske stor vekst i prisene på fossil energi, sier seniorforsker Cathrine Hagem i Statistisk Sentralbyrå. Hun har sittet i den danske Klimakommisjonen.
– Knapphet på olje FOSSILFRITT DANMARK: - Det blir ikke så forferdelig dyrt, for man regner med ganske stor vekst i prisene på fossil energi, sier seniorforsker Cathrine Hagem i Statistisk Sentralbyrå. Hun har sittet i den danske Klimakommisjonen.

– Knapphet på olje

Hagem er ett av medlemmene i den danske Klimakommissionen. Rapporten deres siterer amerikanske myndigheter på at oljeprisen kan bli på 210 dollar per fat i år 2035.

Fossile brensler står for 80 prosent av Danmarks energiforbruk. Usikre oljepriser og tvilsomme opphavsland gjør at Danmark vil kutte forbruket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er knapphet på olje, sier Hagem.

– Det er også store svingninger i prisene, og denne usikkerheten har en kostnad for samfunnet.

Utvalget konkluderer med at «før eller siden vil en begrenset adgang til fossile brensler tvinge Danmark til å kvitte seg med sin avhengighet av disse».

Det ser det som realistisk at Danmark blir 100 prosent uavhengig av fossil energi i 2050, til beskjedne kostnader for samfunnet.



Høye avgifter

Kommisjonen mener at omstillingen må begynne straks. De foreslår en avgift som skal trappes opp til 20 kroner per gigajoule (GJ) i 2020.

Det tilsvarer 82 øre per liter bensin eller 90 øre per liter fyringsolje (1 GJ tilsvarer energien i 28 liter olje).

– Det er ikke så lett å si hvordan responsen blir på en slik avgift. Så spørs det hva vi får til, og om avgiften er tilstrekkelig. Den starter ganske lavt, men man må gi signaler om at den vil stige så høyt som er nødvendig for å få til mer fornybar energi. Troverdigheten i politikken er veldig viktig, sier Hagem.



En ny energimiks

Havvindmøller skal stå for en viktig del av den fremtidige energimiksen. Fornybar energi skal dekke hele Danmarks forbruk, året sett under ett.

Utvalget ser for seg opptil 18.500 megawatt (MW) vind i 2050. Det tilsvarer 60-80 prosent av dagens elektrisitetsforbruk.

– Dette er teknisk mulig. Det er store, grunne havområder utenfor Danmark. Fastmonterte havvindmøller på 30 til 50 meters dyp har potensial. Disse har ikke de samme kostnadene som flytende havvindmøller, sier Hagem.

Utbyggingen vil gjøre strømmen seks øre høyere per kilowattime (KWh) i 2020 enn ellers, og ti øre høyere per KWh i 2050. I dag ligger danske strømpriser på om lag to kroner per KWh.



Frykter for industrien

Eksportindustrien frykter særavgifter for hvert enkelt land. Kommisjonen ser dette som en alvorlig utfordring for dem som ikke kan effektivisere eller skifte til fornybar energi.

Det mener likevel at en avgift på 20 kroner/GJ ikke er verre enn at bedriftene kan takle det.

De dyreste tiltakene i rapporten er omlegging til elbiler, utbygging av havvind, varmepumper til hus og fjernvarme, energieffektivisering av bygninger og utbygging av elnettet.



Eksempelfamilien

Kommisjonen har også regnet på hva omleggingen vil føre til for en vanlig dansk familie.

Med bensinbil og gassoppvarmet hus bruker familien 66.750 kroner i året. 15.650 på naturgass, 8100 på strøm, 12.000 på bensin og 31.000 på drift og avskrivning på bilen.

Etter å ha fjernet gassfyren og installert varmepumpe, etterisolert huset og skiftet til elbil, bruker de 67.100 kroner, ifølge kommisjonens tall. 12.200 på varmeutgifter, 11.600 på elektriske apparater og 43.300 på drift og avskrivning på bilen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.