KLIMA

Klimaendringer sliter på fasadene

21. nov. 2011 - 07:43

– Vedlikeholdskostnadene for bygningsfasader og overflater på konstruksjoner kan øke med opp til 15 prosent i løpet av dette hundreåret, på grunn av klimaendringene, sier seniorforsker Terje Grøntoft ved Norsk institutt for luftforskning, NILU.

Men en reduksjon i lokal luftforurensning med 20 til 50 prosent kan kompensere for denne kostnadsøkningen i byene, legger han til.

Studien inngår i en rapport om klimatilpasning i norske kommuner, som presenteres tirsdag.

Oslo og Bergen

Studien tar utgangspunkt i Oslo og Bergen. Den tar for seg fortidige og framtidige korrosjons- og forvitringsskader på bygninger og andre konstruksjoner, både på grunn av lokal luftforurensning og klimaendringer.

Vedlikeholdskostnadene er redusert siden midt på 1990-tallet, på grunn av redusert lokal forurensning.

Men et varmere og våtere klima vil øke korrosjon og forvitring av overflater. Kjemiske nedbrytingsprosesser går raskere når temperaturen stiger. Dermed øker også vedlikeholdskostnadene.

Kostnadene kan øke opp til 15 prosent i året mot slutten av hundreåret, eller 1 krone per kvadratmeter fasade. Mer klimavariasjon og flere ekstreme klimahendelser vil gi enda høyere kostnader.

Luftforurensning

Det er veldokumentert at lokal luftforurensning, for eksempel fra veitrafikk og vedfyring, gir helseskader.

Men de gir også materielle skader, på bygninger og andre konstruksjoner. Mindre lokal forurensning kan dermed bidra til å redusere økningen i vedlikeholdskostnader. For Oslo og Bergen vil en reduksjon av luftforurensningen på 20-50 prosent sannsynligvis kompensere for de økte utgiftene som følge av klimaendringene, beregner studien.

Den lokale luftforurensningen er redusert de siste tiårene, men det er fortsatt betydelige utslipp. Og det er fullt mulig å få til fortsatte utslippskutt, mener Grøntvedt.

– Raskere overgang til elbiler er et eksempel. Det vil både redusere lokal forurensning og gi mindre CO2-utslipp. Mindre lokal forurensning vil ha umiddelbar positiv virkning ved å redusere skader på bygninger og andre konstruksjoner, sier Grøntoft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.