KLIMA

Klimaekspertene gir oss 15 år på å snu utviklingen

– Verden må tredoble bruken av fornybare energikilder.

En uke etter at FNs klimapanel ga oss den kraftigste advarselen hittil om hva som venter oss, møtes de i Berlin for å drøfte tiltak for å bremse utslippene. Vi får toppen 15 år til å snu utviklingen. Her ses en liten båt mellom isflak på Grønland.
En uke etter at FNs klimapanel ga oss den kraftigste advarselen hittil om hva som venter oss, møtes de i Berlin for å drøfte tiltak for å bremse utslippene. Vi får toppen 15 år til å snu utviklingen. Her ses en liten båt mellom isflak på Grønland. Bilde: SCANPIX
5. apr. 2014 - 10:25

Et utkast til tredje kapittel i klimapanelets femte rapport som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til, viser at det er mulig og innenfor økonomisk rekkevidde å begrense temperaturøkningen til grensa Klimapanelet har satt.

Men vi har bare 15 år på oss, og det kreves dype og snarlige kutt i utslippene av drivhusgasser, og til det trengs det en dramatisk endring i energibruken.

Etter seks års arbeid forsyner den nye rapporten politikerne med den nyeste forskningen om global oppvarming, som de kan bruke til nasjonal planlegging og til å arbeide fram mot en ny global klimaavtale neste år.

Møtet finner sted en uke etter at rapporten om de sannsynlige konsekvensene av klimaendringene ble presentert i Yokohama i Japan.

Rapporten kom med de alvorligste advarslene hittil om konflikt, sult, oversvømmelser, tørke og massive folkeforflytninger som resultat av klimaendringene, konsekvenser som blir verre for hver grad temperaturen øker.

Les også: Den farligste klimagassen måles ikke

Fortsatt mulig

Den neste rapporten om mulighetene vi har for å bremse utviklingen, blir ferdigstilt i Berlin i løpet av de neste fem dagene før den så blir gjort offentlig neste søndag.

Ifølge rapporten er det fortsatt mulig å begrense oppvarmingen til to grader dersom konsentrasjonen av drivhusgasser ikke er større enn 430 til 480 partikler per million CO2-ekvivalenter.

Men det betyr at alle land må agere raskt for å bremse utslippene, og at en forsinkelse til etter 2030 dramatisk vil øke utfordringene.

Utslippene har fortsatt jevnt og trutt oppover, kun med en liten pause i forbindelse med finanskrisen i 2007 og 2008, og den utviklingen blir det vanskelig å snu siden land i utvikling bruker stadig mer fossilt drivstoff og befolkningen øker.

Rapporten peker på en lang rekke alternativer for å snu utviklingen, men sier selv at det mest effektive ville være en stabil pris på CO2-utslipp.

Tiltak som kan nytte, er blant annet fangst og lagring av CO2, overgang til fornybar energi, mindre hogst i verdens skoger og utvikling av offentlig transport med lave utslipp.

Rapporten peker på at energiproduksjon i seg selv fører til enorme utslipp, og at mengden i verste fall kan fordobles eller tredobles innen 2050. Også transport, industri og oppvarming fører til store utslipp.

Les også: 12 karbonfangstanlegg er i drift. 9 nye er under bygging, 39 under planlegging

Tredoble fornybar energi

De fleste scenarier peker på at verden må tredoble eller firedoble bruken av fornybare energikilder, atomkraft og fangst og lagring av utslipp om temperaturøkningen skal holdes på under to grader.

For å nå dette måtte investeringene i konvensjonelle fossile drivstoff reduseres med 30 milliarder dollar i året fram til 2029, og i lavkarbon-energi økes med 147 milliarder dollar i året.

– Klimaendringene er allerede i gang og blir trolig alvorligere i framtiden uten sterke tiltak for å begrense dem for å holde temperaturøkningen under to grader. Ikke å gjøre noe vil koste mange ganger så mye som å handle nå, sa Saleemul Huq fra Instituttet for miljø og utvikling før Berlin-møtet åpnet.

Les også:

Så lite har Norge gjort med klimautslippene

Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2

Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.