Den amerikanske spinndoktoren Frank Luntz har tidligere vakt oppsikt med de kyniske rådene han har gitt til Republikanerne i klimasaken. Nå har miljøvernerne fått ham over på sin side.
Må skremme
Amerikanske miljøvernere har kjempet i motvind i klimasaken. Når de ikke har nådd fram med sitt budskap, henger det sammen med at de har valgt en elendig retorisk strategi, mener Luntz.
– Hvis man virkelig vil skremme amerikanerne, hjelper det ikke å snakke om smeltende isbreer og isbjørnens kamp for livet, sier han.
Skal man vinne klimadebatten i USA, er selve klimaet det siste man bør snakke om, fastslår Luntz. I stedet bør man appellere til amerikanernes frykt for å bli forbikjørt av utlandet.
– Det som virkelig skremmer amerikanerne, er tanken på at den teknologiske innovasjonen skal skje i Kina og India heller enn i USA.
Ordsmed
I USA er Luntz kjent som en fremragende ordsmed, oftest i Republikanerne tjeneste. Denne gangen er det derimot miljøorganisasjonen Environmental Defense Fund (EDF) som har leid ham inn.
Luntz benytter seg av både spørreundersøkelser og samtalegrupper for å kartlegge hvilke argumenter folk biter på. På oppdrag fra EDF har han nå saumfart velgernes holdninger i klimasaken.
Konklusjonen var utvetydig, fastslo Luntz da han og EDF presenterte resultatene av undersøkelsen: Målet om å stanse den globale oppvarmingen kom på jumboplass på velgernes politiske prioriteringsliste. Det velgerne var opptatt av, var tvert imot nasjonal sikkerhet, sysselsetting og innovasjon.
Folk blir fly forbanna av å tenke på hvor store summer arabere «som hater USA» tjener på å selge olje til amerikanerne, sier Luntz. Samtidig er de livredde for å miste arbeidsplasser til utlandet.
Luftige fraser om miljøet vekker derimot ingen følelser.
– Noen må si til president Barack Obama at han må slutte å snakke om «grønne» arbeidsplasser. Det folk vil ha, er «amerikanske» arbeidsplasser.
Oppfordret til klimaskepsis
Luntz har tidligere vært en forhatt mann blant miljøvernere. Den viktigste grunnen er et notat om klimapolitikk som han for noen år siden utarbeidet for Republikanerne.
Det Republikanerne først og fremst burde gjøre, mente Luntz, var å så tvil om klimaforskningen: «Skulle allmennheten bli av den oppfatning at de vitenskapelige spørsmålene er besvart, vil synet på global oppvarming endre seg i tråd med dette. Derfor må dere fortsette å gjøre mangelen på vitenskapelig sikkerhet til en primær sak i debatten», skrev han.
Han oppfordret dem også til å rekruttere klimaskeptiske forskere: «Folk er mer villige til å stole på vitenskapsfolk, ingeniører og andre ledende forskere enn politikere.»
Ifølge Luntz burde Republikanerne konkludere med at det ville være galskap å forplikte seg til dyre klimatiltak før man hadde all kunnskap på bordet.
Ny kunnskap
Luntz innrømmer at han følte seg ubekvem da han møtte EDFs folk for første gang. Han påpeker likevel at situasjonen har endret seg de siste årene. Klimaforskerne har gjort store framskritt, og i dag mener et stort flertall av velgerne i USA at klimaendringene er reelle.
– I alt 63 prosent av de spurte sier nå at det er helt sikkert eller sannsynlig at den globale oppvarmingen iallfall delvis er menneskeskapt. Kun 8 prosent mener den globale oppvarmingen helt sikkert ikke er menneskeskapt, sier Luntz.
Han understreker samtidig at rådene han nå gir, på viktige punkter sammenfaller de rådene i sin tid ga til Republikanerne: Nå som da må politikerne nøre opp under amerikanernes nasjonale stolthetsfølelse. De må snakke om amerikansk lederskap, oppfinnsomhet og innovasjon.
– Velgerne vil ha et renere, tryggere og sunnere USA. De godtar ikke status quo, de forventer mer. (©NTB)