OLJE OG GASS

Klif kritisk til ekspressutbygginger

FORLENGET PRODUKSJON: Nornefeltet har avtagende produksjon, og produksjonen på Fossekall og Dompap vil kunne utnytte kapasiteten på Norne FPSO.
FORLENGET PRODUKSJON: Nornefeltet har avtagende produksjon, og produksjonen på Fossekall og Dompap vil kunne utnytte kapasiteten på Norne FPSO. Bilde: Øyvind Hagen/StatoilHydro
Øyvind LieØyvind Lie
25. jan. 2011 - 13:24

Hvis selskapene søker unntak for konsekvensutredninger ved utbygging av havbunnsinstallasjoner til eksisterende felt, vil det “i stor grad begrense miljømyndighetenes mulighet til å påvirke prosjektet i den viktigste utviklingsfasen”, skriver Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) i et brev til Miljøverndepartementet.

Les også: PUD-rush for Statoil

Dompap

Den konkrete saken gjelder hvorvidt det skal gis unntak for å utarbeide feltspesifikk konsekvensutredning for utbygging av oljefunnene på Fossekall og Dompap, hvor Statoil er operatør.

Oljefunnene er planlagt utviklet som bunnrammer med oppkopling mot Norne flytende produksjonsskip (FPSO).

Les også:

Redusert oljeutslipp

En konsekvensutredning for Dompap og Fossekall ville ifølge Klif kunne beskrive muligheter for Nornefeltet for blant annet injeksjon av produsert vann for å redusere utslipp av olje, muligheter for å redusere NOx-utslipp ved å installere lav-NOx-turbiner, muligheter for energieffektivisering og tiltak for å minimere skader på koraller.

Nornefeltet har avtagende produksjon, og produksjonen på Fossekall og Dompap vil kunne utnytte kapasiteten på Norne FPSO. Levetiden for feltet kan forlenges fra nåværende 2021 til 2029, men produksjonen når toppen allerede i 2013-2015.

Maksimal årlig produksjon av olje vil likevel bare være ca. 40 prosent av Norne-feltets tidligere maksimale produksjon (2001).

Les også: Mer olje rundt Norne

Forsinker oppstarten

Hovedbegrunnelsen for å søke om unntak fra konsekvensutredning er at prosessen vil forsinke oppstart av oljeproduksjonen fra disse feltene i forhold til prosjektets framdriftsplan.

Klif har merket seg fast track-strategien der felt skal utvikles raskt ved hjelp av standardiserte utbyggingsløsninger.

“Dersom slike utbyggingsprosjekter gis unntak for konsekvensutredning, vil miljømyndighetene, sammen med andre parter og interessenter, miste muligheten til å påvirke prosjektet i den viktige planleggingsfasen. Vår påvirkningsmulighet blir forskjøvet til behandlingen av søknad om utslippstillatelse som regel vil skje når utbyggingsløsning er godkjent og utslippsreduserende tiltak er vanskeligere å gjennomføre”, skriver Klif.

Klif mener det er “lite ønskelig om prosjekter som vil bidra til betydelig forlengelse av levetid for eksisterende felt blir unntatt fra krav om konsekvensutredning”.

Les også: Nordmenn liker oljeselskapene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.