IT

Klar for elektronikkrevolusjon

Trykt elektronikk fra Norge håper på et internasjonalt gjennombrudd.

Trykt elektronikk fra norske Thin Film.
Trykt elektronikk fra norske Thin Film. Bilde: Håkon Jacobsen
31. okt. 2011 - 07:17

Norske Thin Film har utviklet og utviklet. I årevis. Fast bestemt på å lede utviklingen av trykkbar elektronikk.

Avansert

Selskapet har vist at det går an å trykke minnekretser i stedet for å etse dem ut av silisium. Det betyr at de kan lage små minnekretser veldig mye billigere.

Selv om markedet for minne er interessant, så åpnes det virkelig store mulighetene da minnekretsene blir kombinert sammen med logikk, det vil si transistorer.

Vi snakket med tynnfilmsjefen Davor Sutija idet han sto på reisefot til San Fransisco.

Der viser han i disse dager frem prototypen på det han kaller en organisk CMOS-krets, sammen med logikkpartner Xerox PARC.

God hjelp til innspurten

– Vi har fått veldig god bistand fra Innovasjon Norge som har hjulpet oss med både prosjektstøtte og partnersøk. Xerox PARC har jobbet med trykkbar logikk i over ti år og fremstår som en ideell partner for oss. Ikke bare har de blitt en partner. Eieren, Xerox, har også investert en halv million dollar, og gitt oss enerett på å bruke deres logikk i våre kretser. Det vi lanserer på mandag er et virkelig gjennombrudd. Det vil senke prisene på mange produkter, men fordi slik elektronikk vil kunne lages for mellom 10 til 20 prosent av dagens priser vil det dukke opp en masse nye anvendelser, sier Sutija.

– Vi har jo snakket om "Internet of Things" i mange år, men det krever at tingene har både minne og logikk bygget inn. Og det må være billig, skyter deleier og teknologikonsulent John Lervik inn.

TIL SETERS: Thin Film-sjef Davor Sutija har fått hjelp av Innovasjon Norges engelske direktør, Hilde Hukkelberg, til å finne nye partnere.
TIL SETERS: Thin Film-sjef Davor Sutija har fått hjelp av Innovasjon Norges engelske direktør, Hilde Hukkelberg, til å finne nye partnere.

Moderskip

Den nye minnelogikkkretsen til Thin Film kan bli rene moderskipet for alle som arbeider med trykt elektronikk rundt om i verden.

Selskapet regner med å ha to til tre års forsprang på konkurrentene og det gjør det interessant for alle som jobber med trykte batterier, displayer, sensorer og andre komponenter.

Sammen med slike partnere kan Thin Film lage systemkretser som kan konkurrere ut mange produkter basert på silisium.

Store markeder

– Et av første markedene vi ser på er medisin. Når det sendes farmasøytiske produkter, slik som vaksiner, kreves det at det genereres en utlesbar termisk profil av hele forsendelsen. Vi vil kunne lage kretser som gjør dette til en brøkdel av dagens pris, og bare dette er et marked på én milliard dollar, sier Sutija.

– Et annet stort marked er prislapper som kan endre seg. I dag er slike oftest for dyre, slik at varene prises manuelt. Med trykket elektronikk og display vil dette endre seg. Da kan man senke prisen på f. eks. bananer eller andre ferskvarer automatisk, sier Lervik.

Teknologikonsulent John Lervik. FOTO: Håkon Jacobsen
Teknologikonsulent John Lervik. FOTO: Håkon Jacobsen

NFC

Ytterligere et område er med potensial er NFC eller Near Field Communication. Det er en teknologi for å lese rfid-brikker, og som nå er i full ferd med å bli bygget inn i mobiltelefoner.

Det er ventet at NFC kan utløse et enormt marked for alle slags billetter og mobil betaling.

Utfordringen vil være å få ned prisen på elektronikken som kan avleses. Blir den billig nok vil det øke markedet for NFC voldsomt.

– Du kan ikke forsvare å utstyre et produkt med en RFID-brikke hvis den er dyrere enn produktet, sier Sutija.

Snart i produksjon

Thin Film samarbeider nå med InkTec i Korea, som skal trykke de nye elektronikk-kretsene.

De første eksemplarene vil bli sendt ut til kunder neste år. Med en stykkpris på ti cent er det mange selskaper som er svært interessert i slike systembrikker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.