KRAFT

Kjernekraftindustrien får munnkurv

E.On har tre reaktorer på kjernekraftverket i Oskarshamn. Ansatte med kjernekrafterfaring får ikke snakke med media.
E.On har tre reaktorer på kjernekraftverket i Oskarshamn. Ansatte med kjernekrafterfaring får ikke snakke med media. Bilde: Arkiv
Jannicke Nilsen
18. mars 2011 - 10:38

GØTEBORG: Det er ikke helt enkelt å få kjernekraftbransjen i Sverige i tale om dagen.

Mens politikerne i Sverige ruster seg til kjernekraftdebatt, innfører de store energiselskapene som produserer kjernekraft restriksjoner for hvem som får lov til å snakke om kjernekraft til media.

Munnkurv

Både E.On og Vattenfall har utpekt bestemte personer som skal uttale seg, og fagfolk med kjernekraft som sitt fagfelt må henvise til disse på spørsmål fra pressen.

Begge selskapene var representert på svenske Energimyndighetens konferanse Energiutblick2011, som fant sted i Gøteborg denne uken.

– Uhyre følsomt

Vattenfalls Lars Jacobsson holdt flere innlegg om ulike energispørsmål på konferansen. På spørsmål om hva han tenker om kjernekraftens framtid i Sverige og Europa, beklager han og sier han ikke kan.

– Jeg har jobbet med kjernekraft, men dette er et uhyre følsomt tema om dagen. Vi har streng policy internt på hvem som uttaler seg om dette nå. Derfor kan jeg ikke svare deg på noen spørsmål om kjernekraft, sier Jacobsson.

Les også: Eon vurderer atom-erstatningskrav

– Ring hovedkontoret

Jacobsson prøver å koble Teknisk Ukeblads utsendte med en annen Vattenfall-ansatt på konferansen, men heller ikke kollegaen har tillatelse til å si noe til media, og henviser til en informasjonsansatt som ikke deltar på konferansen.

– Du må ringe Ivo Banek, han er den eneste som kan si noe om kjernekraft nå, sier Jacobsson.

Også E.On henviser til en sentral informasjonsansatt som ikke deltar på konferansen.

– Sterk sikkerhetskultur

Pressesjef Torbjørn Larsson ved hovedkontoret til E.On i Sverige har ingen tanker om hvordan reaktorhavariene i Japan vil påvirke framtiden til kjernekraftindustrien i Sverige og Europa.

I stedet sier han følgende:

– Vi følger utviklingen i Japan med stor interesse, og har daglig kontakt med svenske strålesikkerhetsmyndigheter for å bli oppdatert på situasjonen. En slik hendelse innebærer naturlig nok at vi vil dra mye lærdom av det sikkerhetsmessige, selv om vi allerede har en veldig sterk sikkerhetskultur i svensk kjernekraft, sier Larsson.

Les også:

– Ingen nye kraftkilder kan erstatte atomkraft

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Ikke rett kunnskap

– Hvorfor kan ikke E.Ons ansatte som har erfaring med kjernekraft snakke med media?

– Ikke alle E.Ons medarbeidere har den rette kunnskapen om kjernekraften for å formidle et korrekt bilde til deg om E.Ons offisielle planer og strategier innen kjernekraft. En ingeniør kan ikke svare det.

"Korrekt bilde"

– Jeg spurte ikke om det, men hva kjernekraftindustrien tenker om følgene for energiformen i lys av hendelsene i Japan?

– Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men i Sverige har alle foretak talspersoner for media, og det er en service for journalister for å få et korrekt bilde av hva slags planer og strategier foretagene har, sier Larsson.

Vattenfall har så langt ikke svart på Teknisk Ukeblads henvendelse.

Fornyet skepsis

Atomkrisen i Japan vil sende kjernekraften ut i kulden igjen, etter at den i kort tid har hatt en svak medvind i Sverige etter Riksdagens vedtak i fjor om å tillate bygging av nye reaktorer.

Den fornyede skepsisen vil prege også svensk kjernekraftpolitikk. Det var mange av foredragsholderne på konferansen enige om.

Innsikt: Slik oppstår nedsmelting

Opinion-spørsmål

Troen på kjernekraften vakler også innen svensk energiintensivindustri. Mer enn mange andre er industrien avhengige av kjernekraft.

– Denne forferdelige hendelsen er veldig negativ ut i fra et opinions-synspunkt. Den saken er klar, sier Sverker Martin-Løf, talsmann for investeringsselskapet Industrivärden til Dagens Industri.

Venter stopp

Industritalsmannen var lettet da Riksdagen gjorde helomvending i fjor og bestemte at kjernekraftaktører kunne få erstatte gamle reaktorer med nye.

– Politiske prosesser er ikke alltid så rasjonelle. Jeg synes beslutningen om å åpne for nye reaktorer var veldig velkommen, men nå blir det nok helt stopp igjen, sier Sverker-Løf til den svenske avisen.

Spår panikkbrems

Onsdag sa Sveriges miljøvernminister Anders Carlgren at han ikke så for seg at svensk kjernekraftindustri ville sende inn søknader om å få bygge nye reaktorer i lys av Japan-hendelsene.

Tidligere talsmann for Ericsson, nå for Unilever spår også dystre utsikter for fornyet tillit til kjernekraften.

– Det kommer til å bli panikkbrems uansett hva slags forferdelige ting som skjer i Japan. Dette blir vanskelig, sier Michael Treschow til avisen.

Les også: Liten fare for radioaktivt nedfall i Japans naboland

Atomkraftplaner legges på is i Asia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.