KRAFT

Kjemper om en plass i solen

Finn Halvorsen
2. mars 2007 - 08:02

Mange store aktører er på banen, med Renewable Energy Corporation (REC) som midtpunktet.

Aktiviteten var ekstra stor rundt selskapet for et par uker siden da Orkla økte sin eierandel i selskapet fra 24 prosent til 39,9 prosent.

Det skjedde gjennom en trekanthandel der en av de andre majoritetseierne, nederlandske Good Energies, samt verdens nest største solcelleprodusent, tyske Q-Cells, var involvert. Etter transaksjonen er nå Good Energies ute av RECs aksjonærliste.



Q-Cells inn

Til gjengjeld er Q-Cells kommet inn som tredje største aksjonær med 18,3 prosent eierandel. Og hvem er storeier i Q-Cells? Jo, ganske riktig; Good Energies.

Dermed er de fortsatt inne på eiersiden. På den annen side; dersom Q-Cells skulle ønske å kvitte seg med sine REC-aksjer, har Orkla forkjøpsrett.

Orkla er altså dominerende i REC. Men deres rolle i det norske soleventyret stopper ikke der. Orkla eier nemlig også Elkem med hud og hår, som igjen eier Elkem Solar AS i Kristiansand. Der investeres milliardbeløp i en første produksjonslinje med kapasitet på 5000 tonn rensilisium i året.



Via Sverige

I dette bildet sitter RECs nest største eier, Hafslund med 21,3 prosent, helt stille på gjerdet og ser sin investering øke til svimlende beløp.

Det vil si, helt stille sitter de ikke. Hafslund er med på eiersiden i Energy Future Invest, som eier 30 prosent av aksjene i det svenske selskapet Solibro AB som satser på tynnfilm solceller. Her eier Q-Cells 67,5 prosent. Dermed er også Hafslund å finne i flere noder av solenerginettverket.



Utsolgt

Som en del av den ovenfor omtalte trekanthandelen inngår også leveranseavtaler fra Elkem Solar til Q-Cells som et element. Avtalen sikrer Q-Cells gjenværende produksjonskapasitet av rensilisium fra 5000 tonns fabrikken i Kristiansand frem til 2012. I perioden 2012 til 2018 skal Elkem Solar levere 2400 tonn årlig til Q-Cells.

I tillegg vil Q-Cells ha en opsjon til å kjøpe ytterligere 1600 tonn i 2010 og 5000 tonn årlig fra 2011 til 2018 dersom Elkem Solar AS øker sin produksjonskapasitet. Dermed blir det ikke mye å hente for andre solcelleprodusenter som hungrer etter rensilisium. I Kristiansand er de utsolgt i lang tid fremover, både med ett og to byggetrinn.



Ny start

Mannen som startet det hele med Scanwafer i Glomfjord, Alf Bjørseth, har solgt seg helt ut av REC. Det samme har hans medgründer Reidar Langmo.

Men Bjørseth har investert noe av REC-gevinsten i Norsun AS, som skal produsere monokrystallinske silisiumskiver for solceller i Årdal. Bjørseth eier selv 31 prosent.

Med på laget har han Norsk Hydro, som har gått inn med 150 millioner kroner og sikret seg en eierandel på 16 prosent. Og hvilke andre store eiere finner vi i Norsun?

Jo, ganske riktig igjen, Good Energies med 15 prosent. Veven vider seg ut.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.