KLIMA

Kjemper for å unngå atomkatastrofe

SJEKKES: Tjenestemenn i beskyttelsesutstyr leter etter spor av stråling på barn fra det evakuerte området nær kjernekraftverket Fukushima Daini i Koriyama.
SJEKKES: Tjenestemenn i beskyttelsesutstyr leter etter spor av stråling på barn fra det evakuerte området nær kjernekraftverket Fukushima Daini i Koriyama. Bilde: Reuters
12. mars 2011 - 17:34

Kjernekraftverket Fukushima I ble lørdag rystet av en eksplosjon som fikk en av reaktorbygningene til å kollapse. Fire mennesker ble skadd, og det begynte å ryke fra det ødelagte anlegget.

Bakgrunn: Eksplosjon ved kjernekraftverk: <br/> – Vegger og tak er ødelagt

Titusenerer evakuert

Men selv om tak og vegger raste sammen, ble ikke selve reaktoren skadd, ifølge selskapet TEPCO som driver kraftverket. Den befinner seg inni en stålbeholder som fortsatt skal være intakt.

Likevel har det sluppet ut små mengder radioaktivt materiale, og flere titusen mennesker i området rundt blir evakuert.

At beholderen rundt reaktoren er intakt, betyr likevel ikke at situasjonen ved anlegget er under kontroll, sier atomfysiker Nils Bøhmer.

Les mer om hva Bøhmer mener her:

– Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl

– Gjør vårt beste

Det radioaktive stoffet cesium er påvist utenfor det japanske kjernekraftverket, som fikk skader i det voldsomme jordskjelvet som rammet landet fredag. Det kommer motstridende meldinger om hvor mye radioaktiviteten på stedet har økt.

– Ved å sette i verk strenge tiltak vil vi gjøre vårt beste for å sikre at ikke en eneste person får helseproblemer, lovte den japanske statsministeren Naoto Kan lørdag.

Litt senere meldte imidlertid japansk TV at minst tre innbyggere i området er blitt utsatt for radioaktiv stråling.

Også et annet atomkraftverk i Fukushima fikk skader i jordskjelvet, men her er ikke ødeleggelsene like store.

Les også: Fire kjernekraftverk stengt i Japan

Politimenn med gassmasker leder trafikken vekk fra kjernekraftverket Fukushima Daiichi 1 under evakuering i mange kilometers radius etter radioaktive utslipp grunnet lørdagens eksplosjon ved anlegget.kjernekraft atomkraft jordskjelv tsunami japan kjernekraftverk
EVAKUERING: Politimenn med gassmasker leder trafikken vekk fra kjernekraftverket Fukushima Daiichi 1 under evakuering i mange kilometers radius etter radioaktive utslipp grunnet lørdagens eksplosjon ved anlegget. FOTO: Reuters Scanpix/Reuters

Oversvømt av tsunami

Systemet som kjøler ned reaktorene ved Fukushima I, brøt sammen i jordskjelvet.

Nødkjølesystemet får strøm fra dieselgeneratorer, men de ble skadd av vannet fra en tsunami som skyllet innover området hvor anlegget ligger. Det opplyser Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), med henvisning til opplysninger fra japanske myndigheter.

I et nytt forsøk på å hindre ukontrollert temperaturøkning, ble det lørdag helt sjøvann inn i beholderen rundt reaktoren, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også:

Evakueres

Samtidig pågikk det evakuering av folk som bor opptil 2 mil fra kraftverket, og brannvesenet sendte en spesialtrent styrke for å bistå i arbeidet med å få kontroll over situasjonen.

Innbyggerne i området som foreløpig ikke er evakuert, oppfordres til å holde seg innendørs, skru av air condition-anlegg og ikke drikke vann fra springen.

I Tokyo, 24 mil lenger sør, kom det lørdag meldinger om folk som forsøkte å komme seg ut av byen av frykt for radioaktivt nedfall.

Les også: Evakuerer befolkning ved kjernekraftverk

Liten fare for Norge

I Norge holdt Kriseutvalget for atomberedskap, som ledes av Statens strålevern, møte om situasjonen etter eksplosjonen ved kjernekraftanlegget i Japan.

Statsminister Jens Stoltenberg sier han ikke synes det er riktig å sammenligne situasjonen ved atomkraftverket med Tsjernobyl-ulykken.

– Dette vil være å skape unødig frykt, og det er ingen tjent med i denne ytterst vanskelige fasen, sa Stoltenberg til NTB lørdag.

Miljøminister Erik Solheim gjorde det klart at han fulgte nøye med på situasjonen, men understreket at faren er svært liten for at Norge vil bli berørt av eventuelle utslipp i Japan.

Atomutvalget: Frykter at Japan ikke forteller alt

EKSPLOSJONEN: Dette sammensatte bildet, tatt fra japansk tv, viser røykutviklingen etter eksplosjonen ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi 1 lørdag.kjernekraft kjernekraftverk atomkraft jordskjelv tsunami japan
EKSPLOSJONEN: Dette sammensatte bildet, tatt fra japansk tv, viser røykutviklingen etter eksplosjonen ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi 1 lørdag. FOTO: Reuters Reuters

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.