PODKAST

Kjemikalie­­transporten har utgangspunkt på Vestlandet

Bergen er hjemby for noen av verdens største spesialskipsrederier, deriblant kjemikalier. Hvorfor har Bergen blitt verdens viktigste kjemikalieskipsbyer?

Kjemitransportens navle: Styreleder i kjemikalierederiet Utkilen Bjørn Sjaastad forteller hvorfor Bergen ble så  viktig for internasjonal transport av flytende kjemikalier.
Kjemitransportens navle: Styreleder i kjemikalierederiet Utkilen Bjørn Sjaastad forteller hvorfor Bergen ble så viktig for internasjonal transport av flytende kjemikalier. Foto: Tore Stensvold
25. juni 2020 - 14:30

Da man etter krigen gikk over fra å frakte flytende kjemikalier i fat til tanker om bord i skip, var det redere i Bergen og Haugesund som var pionérene. Godt hjulpet av Frank Mohn neddykkede hydrauliske pumper. Det hele har utviklet seg til en bergensk kjemikalieklynge som lever i beste velgående. 

Bergen er rett og slett kjemikalietransportens hovedstad. Vi har snakket med en av nestorene i bransjen og lært mye om hvordan ulike væsker håndteres og fraktes verden rundt. Bjørn Sjaastad har vært sjef i Odfjell og er nå styreleder i kjemikalierederiet Utkilen.

Dette er fjerde og siste sending i en spesialserie på fire episoder, om det maritime miljøet i Bergen. Vi har med oss TUs maritim-reporter Tore Stensvold. 

Tidligere episoder i serien:

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.