PODKAST

Kjemikalie­­transporten har utgangspunkt på Vestlandet

Bergen er hjemby for noen av verdens største spesialskipsrederier, deriblant kjemikalier. Hvorfor har Bergen blitt verdens viktigste kjemikalieskipsbyer?

Kjemitransportens navle: Styreleder i kjemikalierederiet Utkilen Bjørn Sjaastad forteller hvorfor Bergen ble så  viktig for internasjonal transport av flytende kjemikalier.
Kjemitransportens navle: Styreleder i kjemikalierederiet Utkilen Bjørn Sjaastad forteller hvorfor Bergen ble så viktig for internasjonal transport av flytende kjemikalier. Foto: Tore Stensvold
25. juni 2020 - 14:30

Da man etter krigen gikk over fra å frakte flytende kjemikalier i fat til tanker om bord i skip, var det redere i Bergen og Haugesund som var pionérene. Godt hjulpet av Frank Mohn neddykkede hydrauliske pumper. Det hele har utviklet seg til en bergensk kjemikalieklynge som lever i beste velgående. 

Bergen er rett og slett kjemikalietransportens hovedstad. Vi har snakket med en av nestorene i bransjen og lært mye om hvordan ulike væsker håndteres og fraktes verden rundt. Bjørn Sjaastad har vært sjef i Odfjell og er nå styreleder i kjemikalierederiet Utkilen.

Dette er fjerde og siste sending i en spesialserie på fire episoder, om det maritime miljøet i Bergen. Vi har med oss TUs maritim-reporter Tore Stensvold. 

Tidligere episoder i serien:

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.