SAMFUNN

Kirurgisk 3D-ultralyd

15. sep. 2000 - 07:02

Regionsykehuset i Trondheim (RiT), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Sintef Unimed har inngått en samarbeidsavtale om forskning og utvikling når det gjelder bruk av ultralydbilder i kirurgi.

Hovedmålet er å utvikle ultralydbaserte metoder som skal være mer skånsom for pasienter.

Samarbeidet innebærer at ingeniørene fra Sintef Unimed skal delta som en del av operasjonsteamet, og kan ta del i de praktiske, kliniske problemene kirurgene ved RiT står overfor i sin hverdag. På denne måten kan ingeniørene utvikle teknologi og metoder som er forankret i pasientbehandlingen, ifølge NTNUs Internettsider.

Langt fremme

Forskere ved RiT, NTNU og Sintef Unimed har jobbet sammen siden 1995, da Kompetansesenter for 3D ultralyd ble opprettet i Trondheim av Sosial- og helse departementet.

Professor dr.med Geirmund Unsgård ved RiT/NTNU var to år senere den første kirurg i verden som utførte en minimal invasiv hjernesvulstoperasjon, kun veiledet av 3D ultralydbilder. De medisinske bildene er integrert med navigasjonsteknologi som er utviklet av ingeniørene ved Sintef Unimed.

Aktiviteten i trekantsamarbeidet omfatter i tillegg til nevrokirurgi, også forskning og utvikling innen karkirurgi og kikkhullskirurgi i bukhulen. Det kan også være aktuelt å gå inn i nye kliniske områder i fremtiden, ifølge NTNUs Internettsider.

Fruktbart trekantsamarbeid

Den nye avtalen gir videre RiT, NTNU og Sintef en felles plattform som sikrer tilbakeføring av midler til oppfinnere og videre forskningsaktivitet etter hvert som kommersialisering av metoder og produkter blir aktuelt. Dette er forhold der det i dag er ulik gjeldende praksis på hos de tre partene.

Det har også vært et mål med avtalen at forskningsmiljøet skal kunne stå som en samlet enhet i samarbeid med industri, samt synliggjøre Trondheim som medisinsk, teknologisk sentrum både nasjonalt og internasjonalt.

Aktiviteten har bakgrunn i samarbeid med ultralydleverandøren GE Vingmed Ultrasound. I tillegg til offentlige midler knyttet til Kompetansesenteret for 3D ultralyd, har aktiviteten vært en strategisk satsning for både for RiT, NTNU og SINTEF, der partene har bidratt med egne midler i prosjektet gjennom flere år. Prosjektet støttes også av Norges forskningsråd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.