Svalbard

Kirken står fjellstøtt – råtne trepeler i løsmasser er byttet mot stål til fjell

Uten å flytte kirken er 120 trepeler 6 meter ned i permafrost skfitet mot stålpeler til fjell. I april eller mai står kirken klar for gjenåpning.

Etter omfattende utbedringer er kirken i Longyearbyen snart klar til til å motta menigheten igjen. De gamle trepelene var råtne, nå står den på stålpeler til fjell. (Foto: Ragnhild Utne)
Pelene går 6 meter ned i bakken, det aktive laget som tiner om sommeren er to meter tykt. Det er vanlig på Svalabard at byggene er hevet noe over bakken, som bildet viser. (Foto: Ragnhild Utne)
Enkelte av pelene kunne nærmest sparkes i stykker, skadene var store. Det var ikke mer enn syv av pelene som var i så dårlilg forfatnign som den på bildet, forteller prosjektleder Walter Dybwad. (Foto: Ragnhild Utne)
De rødbrune H-bjlekene i stål har ertattet over 60 år gamle trepeler. De nye er forankret i fjell, mens trepelene kun gikk 6 meter ned i permafrosten. (Foto: Ragnhild Utne)
Her er første etasjen fjernet i boligavdelingen, med selve kirke-delen av bygget lenger bak. (Foto: LNS)
Ny første etasje er påbegynt, eller i hvert fall dekket den skal hvile på. De byggtekniske utfordringene er større på Svalbard enn de fleste andre steder i Norge. (Foto: LNS)
Ny første etasje under oppføring i den delen av kirkebygget som inneholder kontorloklaer og bolig. (Foto: Ragnhild Utne)
At bygg står på stylter, hevet noe over bakken, er vanlig på Svalbard. Det har bidratt til å gjøre reparasjonsarbeiene noe enklere enn de ellers ville vært. (Foto: Ragnhild Utne)
Armeringen er på plass, snart kommer betongen. Spesielt her er selv om første etasje er fjernet så står fortsatt etasje to og tre, understøttet av søylene. (Foto: Ragnhild Utne)
Fra reparasjonsarbeider på kirken i Longyearbyen
Betongstøp i vill og vakker natur på Svalbard. (Foto: Ragnhild Utne)

Uten å flytte kirken er 120 trepeler 6 meter ned i permafrost skfitet mot stålpeler til fjell. I april eller mai står kirken klar for gjenåpning.

Den første kirken på Svalbard ble bygget i 1921 – det gikk raskt, kun 50 dager tok det fra byggestart til vigsling. Longyearbyen ble bombet i 1943, og kirken brant ned.

Få tilgang til alt innhold fra tu.no og digi.no med Ekstra

  • Historisk arkiv: Teknisk Ukeblad fra 1854 til i dag
  • Rabatt på konferanser

månedlig

249,-
Tilsvarer Kr 58 per uke Bestill

årlig

2 290,-
Tilsvarer Kr 45 per uke Bestill
Automatisk fornyelse av abonnement kan stoppes når som helst
Bedrift eller organisasjon? Få tilbud her
NITO- og Tekna-medlemmer får 50% rabatt av ordinær pris ved kjøp av årsabonnement.Rabatten fås ved å oppgi medlemsnummer i bestillingsprosessen

Vanlige spørsmål

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvorfor får jeg ikke logget inn?

Tu.no er ikke tilknyttet Tekna eller Nitos medlemsbaser. Du må registrere en ny brukerkonto på tu.no.

Jeg er Nito- eller Tekna-medlem. Hvordan får jeg rabattert pris?

Etter at du har laget en brukerkonto på tu.no og logget inn kan du legge inn ditt medlemsnummer og få 50 % rabatt.

Kan jeg få tilsendt faktura til min arbeidsgiver?

Ja. Ved kjøp av årsabonnement tilbyr vi bedriftsfaktura.

Vil abonnementet automatisk fornye seg automatisk?

Ja. Abonnementet fornyes automatisk. Du kan når som helst skru av automatisk fornyelse.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå