Kinesisk selskap får likevel komme med brutilbud i Trøndelag

Flere reagerer på at fylkesutvalget i nye Trøndelag fylkeskommune har bestemt at et kinesisk selskap likevel skal få levere anbud om bygging av en ny bru.

NTB
1. nov. 2017 - 08:56

Fylkesrådet i Nord-Trøndelag ønsket nemlig opprinnelig å utestenge selskapet Sichuan Road and Bridge Group (SRBG) fra anbudskonkurransen om å bygge ny bru over Beitstadsundet mellom Steinkjer og Verran.

Fylkesrådet videresendte imidlertid saken til nye Trøndelag, der saken ble behandlet i fylkesutvalget tirsdag. Enden på visa ble at fylkespolitikerne i nye Trøndelag reverserte det fylkesrådet i gamle Nord-Trøndelag innstilte på. SV var det eneste partiet som stemte mot rådmannens innstilling om å la det kinesiske selskapet levere anbud om bygging av den nye brua, skriver Trønder-Avisa.

Dermed er den politiske prosessen ferdig. Nå er det opp til Statens vegvesen å vurdere de tre tilbudene som ligger på bordet. Det kinesiske selskapet stiller trolig sterkt ettersom det har levert det klart rimeligste tilbudet – 41 millioner kroner lavere enn nærmeste konkurrent, ifølge NRK.

 

Nasjonale retningslinjer

Saken har imidlertid dreid seg om normaliseringen av Kinas forhold til Norge, og om man skal vurdere et tilbud fra et selskap fra et land utenfor EØS og som vi ennå ikke har noen aktiv handelsavtale med.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) savner nasjonale retningslinjer fra regjeringen til fylkeskommunene hvor det uttrykkes sterkt at det er riktig å slippe til kinesiske selskaper.

– Det er utfordrende at aktører fra land vi ikke har avtaler med, slippes inn på viktige, norske markeder uten at det er avklart gjennom nasjonal politikk, sier han til kanalen.

 

Advarsel fra Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har tidligere advart fylkesrådet mot å utelukke kineserne ettersom han mener det vil svekke forholdet til Kina. Han reagerer på at Sandvik mener at regjeringen i praksis bør overta anbudsfunksjonene fra fylkeskommunene.

– Alle de andre fylkene greier dette utmerket, sier Sandberg.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er imidlertid enig med Sandvik. Hun synes det er merkelig at regjeringen ikke har gått inn og gitt klare retningslinjer i en sak hun mener handler om arbeidslivet og anleggsbransjen i Norge.

 

– En gledens dag

Forhandlingene om en handelsavtale med Kina har stått i stampe siden 2010, da Nobelkomiteen valgte å gi fredsprisen til den nå avdøde kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. I august ble imidlertid forhandlingene gjenopptatt i Beijing. Partene ble enige om å møtes innen utgangen av 2017 for neste forhandlingsrunde.

I en pressemelding fra SRBG heter det at de er veldig glade for beslutningen til fylkesutvalget.

– Med dagens beslutning i fylkesutvalget i Trøndelag er dette en gledens dag for alle oss ansatte i SRBG, samt våre lokale leverandører og samarbeidspartnere i Trøndelag. Vi håper og ønsker at vi får mulighet til et nytt samarbeid i forbindelse med Beitstadsundbrua, sier Alexandros Tsetsis, kontraktsjef og pressetalsmann for SRBG i Norge.

Det kinesiske selskapet vant anbudet om bygging av den nye Hålogalandsbrua utenfor Narvik i Nordland og er i full gang med dette prosjektet, som skal være fullført neste sommer.

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.