KLIMA

Kina stiller klimakrav

Kina stiller vilkår for en ny klimaavtalen. Her den kinesiske delegasjonslederen under klimaforhandlingene i Durban, Xie Zhenhua
Kina stiller vilkår for en ny klimaavtalen. Her den kinesiske delegasjonslederen under klimaforhandlingene i Durban, Xie Zhenhua Bilde: AFP/Scanpix
5. des. 2011 - 14:59

Kina åpner for å bli med på en bindende avtale om utslippskutt fra 2020, gjentok Kinas forhandlingsleder Xie Zhenhua på klimatoppmøtet i Durban mandag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Dette er nye signaler. Til nå har Kina avvist å ta på seg forpliktelser om utslippskutt, sier Steffen Kallbekken fra Cicero senter for klimaforskning. Han følger klimatoppmøtet i den sørafrikanske byen Durban.

Miljøministre og andre toppolitikere fra nesten 200 land kommer nå til Durban for å delta i innspurten av det to uker lande klimatoppmøtet, som etter planen skal avsluttes fredag.

Ny energi

Kinas tilsynelatende kompromissvilje kan gi ny energi til et klimatoppmøte få hadde forventninger til.

Men Kinas forhandlingsleder stilte også klare betingelser. For det første må industrilandene godta nye utslippskutt under Kyotoavtalen, etter at de nåværende forpliktelsene utløper i 2012. Framtida for Kyoto blir den hardeste nøtta å knekke i Durban.

I tillegg må industrilandene innfri løftene om både kortsiktig og langsiktig klimabistand til fattige land, sa Xie. Han etterlyste også oppfølging av initiativer for overføring av klimavennlig teknologi og hjelp til klimatilpassing i sårbare land.

– Det er egentlig bare krav om at rike land skal innfri løftene de har gitt på tidligere klimatoppmøter, sier Kallbekken.

USA med svarteper?

De nye signalene fra Kina øker presset på EU og særlig på USA, sier han.

– USA har hele tiden argumentert med at de ikke vil godta bindende utslippskutt dersom de ikke også omfatter Kina og andre raskt voksende økonomier. Om Kina nå endrer holdning, risikerer USA å bli sittende igjen med svarteper i forhandlingene, sier han.

Kallbekken ser ikke bort fra at nettopp det, å gi USA svarteper, er noe av motivasjonen for de nye tonene fra Beijing.

– Kina fikk mye av skylden for at klimatoppmøtet i Beijing for to år siden havarerte. Siden da har de prøvd å være mer konstruktive og jobbet for å bedre ryktet sitt, sier han.

Press fra utviklingsland

Press mot Kina fra andre utviklingsland kan også ha bidratt til de nye signalene, tror han.

– Utviklingslandene og Kina har til nå forhandlet som en blokk, kalt G77+Kina. Men det er store forskjeller og spenninger innad i denne gruppen, som består av 131 land. Små øystater og andre sårbare land mener Kina og India også må ta på seg utslippskutt, dersom det skal være mulig å unngå alvorlige klimaendringer. Kinas nye signaler kan bidra til å redusere den interne spenningen i u-landsgruppen, sier Kallbekken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.