KRAFT

Kina nullstiller EU

NULLSTILLER EU: - Vi anslår at det å utvide EUs kuttplaner fra 20 til 30 prosent vil tilsvare omtrent to uker av Kinas utslipp, sier sjeføkonom Fatih Birol i IEA. Kina øker stadig kullforbruket, og hvis det fortsetter vil også utslippene øke.
NULLSTILLER EU: - Vi anslår at det å utvide EUs kuttplaner fra 20 til 30 prosent vil tilsvare omtrent to uker av Kinas utslipp, sier sjeføkonom Fatih Birol i IEA. Kina øker stadig kullforbruket, og hvis det fortsetter vil også utslippene øke. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
24. nov. 2010 - 13:20

EU vurderer å øke sitt mål om klimakutt fra 20 til 30 prosent av 1990-nivå innen 2020.

Men dette vil utgjøre meget lite på globalt plan, og blir raskt nullstilt av Kinas stadig økende utslipp.

Det fastslår sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået (IEA), som er OECD-landenes informasjonsorgan om energi.

To ukers Kina-utslipp

Hvis EU øker til 30 prosent kutt innen 2020, utgjør mengden kun to uker av Kinas klimagassutslipp, understreker Birol i et intervju med Reuters.

– USA og Kina er essensielle for å bekjempe globale klimaendringer. Vi anslår at det å utvide EUs kuttplaner fra 20 til 30 prosent vil tilsvare omtrent to uker av Kinas utslipp, sier han.

EUs miljøministre vil ta en avgjørelse om å skjerpe målet etter de kommende klimaforhandlingene i Cancun.

Rask vekst i Kina

Kina har nå overtatt for USA som verdens største energiforbruker. Ifølge IEA vil landet øke sin energietterspørsel med 75 prosent de neste 25 årene, og utgjøre nesten en fjerdedel av etterspørselen i verden, fulgt av USA og India.

– Hadde vi ikke hatt Kina, ville India ha vært det store spørsmålet, sier Ian Cronshaw i IEAs energidiversifiseringsdivisjon, ifølge nettstedet Euractiv.

Kina skal ifølge IEA bygge 600.000 megawatt kullkraft de neste 25 årene. Det tilsvarer mer enn 20 ganger den totale effekten i Norges vannkraftressurser. Uten CO2-rensing vil dette gi enorme utslipp.

Har ikke nok kull

Samtidig har Beijing varslet et tak på den kinesiske kullproduksjonen, noe som kan være et tegn på at den snart når sin topp. Da vil behovet for import øke.

– Det må komme et tak på kullproduksjonen i framtiden, og energibehovet kan møtes med ny og fornybar energi, sa Wu Yin ved den kinesiske energiadministrasjonen i China Energy News i sommer, ifølge Bloomberg.

Han la til at kull allerede i 2015 vil stå for bare 65 prosent av Kinas energiforbruk mot dagens 70 prosent. Kina utvikler nå mye fornybar energi. Ikke-fossile energikilder skal stå for hele 15 prosent av energimiksen i 2020.

Verden har fortsatt store mengder kull. Men det billige kullet er allerede utvunnet. Ressursene vil derfor bli dyrere i framtiden, spår forskere ved Universitetet i Uppsala. De hevder at det neppe vil bli utvunnet nok kull til å oppfylle FNs klimapanels verste utslippsscenarier: Les saken her

Les også: Kritiserer IEAs regnestykker

Det internasjonale energibyrået: Råoljen er over toppen

Peak oil endrer globale maktforhold

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.