KRAFT

Kårstø kan få gratis klimakvoter

FRITT FRAM: Nå kan norske industriaktører melde seg til det som kan bli framtidens store miljøprosjekt, rensing av Kårstø, sier Aps Tore Nordtun.
FRITT FRAM: Nå kan norske industriaktører melde seg til det som kan bli framtidens store miljøprosjekt, rensing av Kårstø, sier Aps Tore Nordtun. Bilde: Naturkraft
Jannicke Nilsen
21. des. 2007 - 15:53

Regjeringen har vedtatt å sette av ni millioner gratis klimakvoter i en såkalt "gasskraftreserve".

Gratiskvotene skal gå til gasskraftverk med CO 2-håndtering og høyeffektive varmekraftverk.

Ikke rensekrav

Det har vært knyttet stor spenning til hva slags tildelingskriterier Miljøverndepartementet vil vedta, ikke minst med tanke på om Staten vil dekke kvoteregningen for Norges eneste operative gasskraftverk, Kårstø - selv om gasskraftverket ikke vil få CO 2-rensing før tidligst i 2011.

En formell avklaring er fortsatt ikke tatt, men i Miljøverndepartementets forslag til endring i klimakvoteforskriften, er det ikke ingen hindringer for at Kårstø kan søke om og få tildelt gratiskvoter.

Forskriften stiller ingen krav til rensing av CO 2 fra dag én. Det er heller ikke stilt krav om at fangstanlegget skal være fullskala.

- Får 85 prosent

Rent formelt skal gasskraftaktørene søke om tildeling hos Statens Forurensingstilsyn.

Naturkraft, som driver gasskraftverket på Kårstø, har imidlertid allerede fått beskjed om at de er inne i varmen.

- Vi fikk en telefon fredag ettermiddag om at vi får 85 prosent av kvotene. Basert på 7200 timer produksjon per år, blir det rundt 67-68 prosent ved full drift. Hvis dette blir formelt vedtatt, er vi fornøyde med det, sier administrerende direktør i Naturkraft, Arne Liverud.

Sikrer konkurransevilkår

Ifølge Liverud vil støttenivået myndighetene etter alt å dømme legger opp sikre at Kårstø får relativt like konkurransevilkår som andre gasskraftverk i Europa.

- Vi har hele tiden vært opptatt av å få like konkurransevilkår som ellers på kontinentet. Nå ser det ut til at nivået vil ligge i nærheten av dette. Det er veldig positivt, sier Liverud.

Ikke vedtatt

Det formelle vedtaket er imidlertid ikke tatt. Nå skal regjeringens forslag til endring av klimakvoteforskriften ut på høring, før endelig forskrift skal vedtas. Deretter må aktørene søke om å få tildelt kvoter.

- Ordinær søknadsbehanlding er ikke foretatt ennå, sier Peer Stiansen i Miljøverndepartementet i en kort kommentar.

Gasskraftverket på Mongstad vil få dekket sine klimakvoter av myndighetene. Det ble klart allerede i sommer, da Kvoteloven ble vedtatt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.