Kåret til Norges verste: Nå kommer planene for ny E16

Nå sendes planprogrammet for ny E16 mellom Arna-Stanghelle ut på høring. Men anleggsstart for det første byggetrinnet blir tidligst i 2022.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
3. mai 2018 - 08:12

Kommunal- og moderniseringsdepartementet ga 23. april sin tilslutning til at Statens vegvesens forslag til planprogram for E16 og Vossebanen Arna-Stanghelle sendes på høring. 

-  Når forslaget til planprogram nå er sendt på høring, er vi et skritt nærmere realisering av to viktige samferdselsprosjekter på Vestlandet. I tillegg til betydningen for folk og næringsliv lokalt i Hordaland, vil de nye vei- og jernbanestrekningene bidra til å gjøre transporten mellom Østlandet og Vestlandet både mer effektiv og mer trafikksikker, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

LES OGSÅ: NRK: Dette er «Norges verste vei»

Anbefalte traseer

Statens vegvesen - som planlegger vei- og baneprosjektet sammen med Bane NOR - anbefaler at ny E16 skal gå som  fire felt i to tunneler fra Arna til Trengereid.

På Trengereid blir det det nytt kryss der dagens rundkjøring med fylkesveg 7 ligger.

Videre går E16 i en tunnel med toveis trafikk til Vaksdal. Der blir det en kort dagsone sentralt i Vaksdal og kryss med ramper i fjell.

I Vaksdal skal det også utredes et alternativ der veien går i dagsone i Tolåsen.

Fra Vaksdal går ny E16 i tunnel til Helle, der den kobler seg til dagens vei. 

Det er redusert reisetid, økt framkommelighet og bedre trafikksikkerhet som er hovedargumentene for det store prosjektet, som er kostnadsstipulert til rundt 33 milliarder kroner.

Videre framdrift

Prosjektet arbeider for at reguleringsplanen kan bli vedtatt høsten 2020 og har oppgitt 2022 som mulig anleggsstart for det første byggetrinnet, med E16-strekningen Arna-Trengereid som den mest aktuelle.

Prosjektet Arna-Stanghelle planlegges som statlig plan. Det betyr at Kommunal- og moderniseringsdepartementet er planmyndighet og skal vedta den endelige planen.

Fristen for grunneiere og berørte til å komme med synspunkter og innspill til Statens vegvesens forslag til planprogram er satt til 6. juli 2018.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.