OLJE OG GASS

– Karbonfangst-marked på 2000 milliarder

Ole K. Helgesen
9. juni 2009 - 07:49

Flere selskaper satser på ulike patenterte metoder for å fange CO 2 fra energiproduksjon og industri.

Bekymret for hemmelighold

Nå frykter mange at teknologiene skal holdes hemmelige, og at dette skal gå utover utviklingsland.

Dette kom fram på regjeringens toppkonferanse om karbonfangst- og lagring i Bergen hvor flere av deltakerne uttrykte bekymring for at vestlig industri skal sitte og tviholde på patentene sine.

–Det er ekstremt nedsettende å tro at vi kan utvikle teknologi i industriland og så forvente at det blir tatt i bruk i utviklingsland. Hvis vi vil ha lokal bruk av teknologien, er det nødvendig med lokal ”know how”, sier John Ashton, Storbritannias spesialrepresentant for klimaspørsmål.

Gir ikke noe gratis

Øyvind Eriksen tror ikke kravet om deling av teknologi vil gå utover lønnsomheten ved karbonfangst.

– Jeg har merket meg at flere trekker fram dette poenget. Det de mener er trolig at det må være transparens og et utbredt samarbeid mellom offentlige og private aktører. Og vi kommer til å bidra aktivt til et slikt samspill. Vårt samarbeid med Sintef og NTNU er et eksempel på dette, sier Eriksen til Teknisk Ukeblad.

Han er klar på at Aker ikke vil gi bort teknologien sin uten videre.

– Vi har investert store midler i utviklingen av et unikt produkt. Og vi vil selvsagt patentere løsningene våre innenfor de ordinære patenteringssystemene, sier Eriksen. Han legger til at Akers kompetanse til å utvikle og gjennomføre store prosjekter gir selskapet et konkurransefortrinn.

Enormt marked

Direktør for gassteknologi i Sintef, Nils A. Røkke, sier at karbonfangst og lagring vil bli så stort at det ikke er tvil om at det blir god butikk.

– Markedet vil bli enormt. Verden vil trenge nærmere 10.000 renseanlegg. Dette vil kreve opp mot 2000 milliarder kroner i investeringer i løpet av dette århundret. Det vil derfor være forretningsmuligheter for selskaper i både Norge, Kina, Sør-Afrika og mange andre land. Samarbeid mellom landene og private og offentlige aktører er forenelig med forretningsvirksomhet, sier han.

Både Eriksen og Røkke mener det er riktig av Aker å satse på såkalt post combustion-rensing med aminer.

– Det vil åpne seg muligheter for flere ulike teknologier. Men vi mener at vår teknologi kommersielt sett er riktig. Det er svært mange eksisterende anlegg som må renses, og da må man benytte en teknologi som kan etterinstalleres.

– Samtidig er det viktig å understreke at vi ikke sitter stille. Vi følger med på utviklingen innen andre teknologier også, sier Eriksen.

Lite private investeringer

Ikke alle er enige om at karbonfangst og lagring kan bli god butikk.

Journalist i det anerkjente tidsskriftet The Economist, Edward McBride, sier det er mye som tyder på at det er en feilsatsing.

– Mange hevder dette skal være den store klimaløsningen, men det er nesten ingen som investerer i teknologien. Alle selskapene går til myndighetene for å få dem til å ta kostnadene. Jeg kjenner ingen venturekapitalister som er interessert i CCS, sier McBride.

Han tror karbonfangst og lagring vil tape hvis det kommer på plass et teknologinøytralt kvotesystem.

– Dersom man skal tolke investorene, er det mye større muligheter innen solenergi, bioenergi og vindkraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.