OLJE OG GASS

Kappe plassert på brønnen

Slik skal kappen etter planen fungere.  Kappen er senket ned over ventiltreet og stigerørstumpen. Tett forsegling og metanol skal hindre at sjøvann lager ispropper og tetter det nye stigerøret. Dette er en mildertidig løsning inntil avlastningsbrønnene er ferdige, antakelig i siste halvdel av august.
Slik skal kappen etter planen fungere. Kappen er senket ned over ventiltreet og stigerørstumpen. Tett forsegling og metanol skal hindre at sjøvann lager ispropper og tetter det nye stigerøret. Dette er en mildertidig løsning inntil avlastningsbrønnene er ferdige, antakelig i siste halvdel av august. Bilde: BP
Tore Stensvold
4. juni 2010 - 09:28

Stigerøret og borestrengen ble kuttet over dels med diamantsag og dels en kraftig saks like over ventiltreet som sitter på toppen av utblåsningsventilen (BOP) (BOP).

Kuttflaten ble ikke så jevn som BP håpet på ettersom diamantsagen satte seg fast midtveis.

Tett kappe

Resten av stigerøret med diameter 21 tommer og borestrengen på 6,8 tommer i diameter ble klemt over med stålsaksen.

Kappen er konstruert for å tette om toppen av stigerøret og fange opp olje- og gasstrømmen. Metanol tilsettes for å hindre ispropper (hydrater).

Se videoanimasjon av prosessen her.

SKARP: Diamantbelagt sagewire skal kutte to rør, stigerøert på 21 tommer og deretter borerøret på 6,8 tommer. Oljen strømmer samtidig  og lekker ut slik at sikten er nesten null.
Diamantsagen sviktet halvveis i operasjonen med å kutte stigerøret. BP

Ikke permanent

Sjefen for det nasjonale ulykkesteamet, admiral Thad Allen, mener plasseringen av kappen er positivt. Han minner imidlertid om at det er for tidlig å si om kappen kan klare å fange opp det meste av utslippet.

Allen påpeker også at det kun er snakk om en midlertidig løsning mens man venter på at avlastningsbrønnen skal få kontroll på den løpske BP-brønnen.

Les også: BP-forsøk stanser ikke olje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.