INDUSTRI

Kandidat 9: Solcellegründer med soleventyr

Alf Bjørseth
Alf Bjørseth Bilde: NorSun
Knut Strøm
15. nov. 2007 - 12:41

Kjemiker Alf Bjørseth har en solid bakgrunn for sitt soleventyr. Først var han forsker og forskningsdirektør for nåværende Sintef i Oslo på 70 og 80-tallet. Deretter var han forskningsdirektør i Norsk Hydro i seks år.

Ballast

Som teknisk direktør hos Elkem fra 1990 til 1994 og med ansvar for deres produksjon av silisium fikk han mer ballast å etablere egen produksjon av silisiumskiver til solcelleindustrien.

Bjørseth startet selskapet Scantec AS (Scandinavian Advanced Technology) og gjennom dette selskapet startet industrieventyret med etableringen av ScanWafer i 1994 sammen med Reidar Langmo. ScanWafer bygget to fabrikker for silisiumskiver. Først i Glomfjord og siden på Herøya.

ScanWafer, sammen med selskapene ScanCell, ScanModule, SiNor/Sitech og SolEnergy, ble senere slått sammen til Renewable Energy Corporation (REC). Selskapet er blant verdens største solenergiselskaper.

I 2005 trakk Bjørseth ut av driften av REC. Han solgte en god del av sine aksjer, men gründeren lot ikke pengene som finanspressen har anslått til rundt 900 millioner kroner brenne i lomma. Nok en satsing på solceller ved å starte bedriften NorSun, men nå med en annen teknologi.

NorSun inngår i et konglomerat av selskaper gjennom Scatec som i mer enn 20 år har vært utgangspunktet for Alfs utgangspunkt for ulike forretningsinitiativ. Dette selskapet er et arnested for nye forretningsideer innen områdene fornybar energi og miljøvennlige og avanserte materialer.

Fra multi- til monokrystallinsk teknologi

Den nye satsingen er basert på mono- og ikke på multikrystallinsk teknologi som tidligere. – Monokrystallinske silisiumsolceller kan ha opptil 10 prosent høyere virkningsgrad enn multikrystallinske og komme opp i en virkningsgrad på 25 prosent, har Alf Bjørseth tidligere sagt i et intervju med TU.

Selv om de monokrystallinske cellene er dyrere, er solcellene er bare en del av et totalt solcellesystem der de andre delene koster like mye. Derfor tror han at produkter basert på monokrystallinsk teknologi vil selge godt i den høye enden av markedet i årene framover.

Fabrikken til NorSun på Årdalstangen skal produsere monokrystallinske silisiumskiver (wafere) rettet mot det internasjonale solenergimarkedet. Kapasiteten i første produksjonstrinn vil være på 100 MW og antall ansatte er anslått til minimum 65.

I Årdal med sin godt utbygde infrastruktur og gode tilgang på elektrisk kraft, ligger forholdene godt til rette for denne type industri. Allerede i første byggetrinn vil denne fabrikken være blant verdens største i sitt slag. Senere kan det bli snakk om å øke produksjonen til 400 MW.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.