OLJE OG GASS

Kan takke nei til StatoilHydro

MÅ FORBEDRES: Boreutstyret på mange av StatoilHydros plattformer er utslitt og må skiftes ut. Det er fullt mulig at de norske leverandørene melder pass når anbudene kommer ut.
MÅ FORBEDRES: Boreutstyret på mange av StatoilHydros plattformer er utslitt og må skiftes ut. Det er fullt mulig at de norske leverandørene melder pass når anbudene kommer ut. Bilde: StatoilHydro/Harald Pettersen

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer kan de to store leverandørene av boreutstyr i Kristiansand, National Oilwell Varco og Aker Solutions MH komme til å takke nei til oppdrag for StatoilHydro, når StatoilHydro nå skal oppgradere boreutstyret på sine produksjonsplattformer.

Kilder sentralt i et av selskapene spør hvorfor de skal bruke 15 millioner kroner for å prekvalifisere seg og gi anbud, når de har mer enn nok å gjøre for sine riggkunder. De sier de ikke kan se nytten av å tilfredsstille StatoilHydros byråkrati.Verdens to ledende

De to utstyrsleverandørene som ligger med under en kilometers avstand mot Randesund utenfor Kristiansand har rundt 75 prosent av markedet for boreutstyr.

Med boomen i riggmarkedet betyr det at begge selskapene har store ordrereserver som strekker seg langt ut i 2012.

Det er derfor ikke rom for å levere anbud på oppgraderingen av boreutstyret på StatoilHydros gamle plattformer.Full kapasitet

Det har vært en voldsom vekst i utstyrsleveransen til borerigger og flytende produksjonsenheter. Behovet for mer borekapasitet verden over er enorm.

Derfor har selskapene femdoblet omsetningen de siste fire årene, samtidig som ordrereserven nærmer seg svimlende 75 milliarder kroner for utstyrsprodusentene på Sørlandet. Leveransene til norsk sokkel er små, og utgjør i dag under 5 prosent av den totale ordrereserven.

Stramt marked

Sentrale kilder forteller Teknisk Ukeblad at å gjennomføre leveranser til StatoilHydro vil kreve for mange ressurser. Ressurser som det er behov for andre steder i bedriftene.

Per i dag er markedet for ingeniører i Kristiansandsregionen meget stramt. Det gjelder særlig innenfor koblingen hydraulikk – elektronikk – mekanikk.Fullbooket

I tillegg til at de to store selskapene opplever bonanzatider, har landriggprodusenten TTS Sense økt aktiviteten betydelig. Det samme har kranprodusenten Hydramarine, som leverer bølgekompenserte store kraner for offshore konstruksjonsfartøyer.

Sistnevnte selskap ble kjøpt opp av den amerikanske utstyrsgiganten McGregor i 2007. Dette selskapet er en av verdens største leverandører av laste- og losseutstyr til skip.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.