ARKIVNYHETER

Kan spare 2,5 TWh i Midt-Norge

TAR TID: Det vil ta tid med nye overføringslinjer til Midt-Norge. I mellomtiden må innsatsen være på topp for energieffektivisering.
TAR TID: Det vil ta tid med nye overføringslinjer til Midt-Norge. I mellomtiden må innsatsen være på topp for energieffektivisering. Bilde: Scanpix
Anders J. Steensen
14. des. 2010 - 17:06

– Vi har avdekket at industrien i Trøndelags-fylkene har et potensial for energieffektivisering på 0,9 terrawattimer. Det tilsvarer 26 prosent av det årlige kraftforbruket til industrien i regionen. Hvis vi inkluderer også industrivirksomhet i Møre og Romsdal, ser vi et potensial på hele 2 til 2,5 terrawattimer. Det tilsvarer energiforbruket til 125.000 husstander, sier divisjonsdirektør Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Et viktig grep

Fylkeskommunene har lenge vært bekymret for kraftsituasjonen i regionen. Og energieffektivisering er et viktig grep for å dempe den krisen som har oppstått.

– Styrking av nettet og økt kraftproduksjon er tiltak som kan hjelpe på situasjonen. Men dette er mer langsiktige tiltak. I mellomtiden vil regionen oppleve flere vintre med en kritisk kraftsituasjon. Derfor haster det med å få til raskere tiltak som kan dempe noe av den kraftkrisen vi nå opplever. Energieffektivisering er definitivt et slikt tiltak, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Mye er gjort

Potensialet for energieffektivisering er fortsatt stort.

– Et samarbeid mellom myndighetene som har ansvar for forsyningssikkerheten og de store kraftkundene, vil være det mest virksomme tiltak på kort og mellomlang sikt. Derfor har vi ikke råd til å la være å legge til rette for at industrien kan ta nye energieffektiviseringsgrep. Tilleggseffekten er en mer robust og grønn industri, sier fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Alf Daniel Moen.

Lønnsomme tiltak

Flere av de tiltakene som Siemens har avdekket i sin rapport, kan gi snarlige effekter.

– De konkrete tiltakene som kan iverksettes varierer fra type virksomhet, men i de aller fleste tilfeller ser vi at prosjektene vil ha effekt i løpet av ett til tre år. Og for mange virksomheter er tiltakene lønnsomme og har relativt kort tilbakebetalingstid, sier Panengstuen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Mangler ressurser

De største virksomhetene i regionen har begynt eller planlegger energieffektiviseringstiltak. Men blant de mindre industribedriftene er det få som har planer om å iverksette tiltak. Årsaken til dette er ofte liten kunnskap om hvilke tiltak som har effekt, eller manglende ressurser på å iverksette tiltak.

– Vi ser at det er et behov for å øke kompetansen og å gjøre det enklere for mindre virksomheter for å søke om støtte for å iverksette tiltak for energieffektivisering. Vi vurderer mulighetene for en egen energipatrulje som skal bistå mindre bedrifter i arbeidet med å redusere eget forbruk, sier Sandvik.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.